Türkiye Barolar Birliği’nin, İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Aydın, Antalya, Ordu ve Trabzon delegelerinden bir kısmı ile konuştuk. Aramalarımızı rastgele seçtiğimiz delegeler arasında gerçekleştirdik. Aramada uyguladığımız yöntem, Türkiye Barolar Birliği başkan adayları ve yakın çevresi dışında kalan delegeleri aramak oldu.

Eğilim yoklamasındaki izlenimlerimiz;

İzmir Barosu Delegelerinden 13 kişiye ulaştık. Konuştuğumuz delegelerden 10’u “ henüz bir aday da karar kılmadık, aday için grup ile birlikte karar vereceğim, sanıyorum önümüzdeki hafta bir aday da karar kılmak için toplantımız olacak, eğer ortak bir aday da kararlaşamaz isek boş oy kullanacağız” oldu.

izmir Barosu delegelerinin özellikle vurguladığı nokta TBB seçimlerinde kişilere değil ilkelere önem vermeleri... Delegeler; " TBB seçimleri çok kişiselleştirildi, biz kişilerden çok ilkelere önem veriyoruz" dediler...

Bir delege, Baro seçimlerinin çok fazla kişiselleştirildiğini, bunda rahatsızlık duyduğunu, TBB başkan adaylarından çok fazla mesaj aldıklarını söyledi.

İzmir delegesinden diğer 1  kişi “grup ile birlikte hareket etmeyeceğim, grup kararı beni bağlamaz”, dedi.  

Bir başka İzmir delegesi ise, adaylar arasında Feyzioğlu hakkındaki görüşünü söyledi. Kendisi “Metin Feyzioğlu’nun birbiriyle çelişkili 2 mesaj verdiğini, Feyzioğlu’nun mesajının birinde kendisinin ulusalcı olduğunu söylerken diğer bir mesajında ulusalcı olmadığını söylüyordu” dedi.

Muğla, Aydın ve Antalya delegeleri ile görüşmelerimizde; “ortak bir karar vereceklerini aday konusunda birlikte hareket edeceklerini henüz bir karara ulaşmadıklarını” söylediler.

Ordu ve Trabzon delegeleri ile görüşmelerimizde; delege sayısı olarak az bulundukları için herhangi bir adayın ismini söylemelerinde, kendileri açısından açık beyanda bulunmuş olacaklarını söyleyerek adaylar konusunda kararlarını bildirmekte çekimser davrandılar.

Ankara Barosu’ndaki bir bölüm delegeler ile görüşmelerimizde, “TBB başkan seçiminde grup olarak kendi adayımızı destekleyeceğiz” dediler.

Yine, İstanbul Barosu’nun bir kısım delegeleriyle görüştüğümüzde, aldığımız sonuçta  delegelerin çoğunluğunun cevabı “kendi adayımızı destekleyeceğiz” oldu.

Yaptığımız eğilim sonucundaki en önemli tespitimiz; kendi bölgesi olmamasına rağmen Feyzioğlu’nu destekleyenlerin bir kısmı “ hiçbir sakıncası yok ben Feyzioğlu’nu destekliyorum bunu açıkça söyleyebilirim” diye cesurca fikrini beyan ettiler.
Diğer adayları destekleyenlerde böylesine açık bir tutum göremedik.

adaletbiz ne yapıyor?

Adaletbiz, Cumhuriyetin, demokrasinin barışın ve özgürlüğün tarafıdır. Bunun dışında tarafı yoktur. adaletbiz ’in bu eğilim yoklamasını yapmasının nedeni; delegelerin özgürce ve rahatça davranabilmelerini sağlamaktır.

İki aday arasında kararsız kalmış olan, seçim gündeminden uzak olan, adayların seçim çalışmalarını yakın takip edememiş olan delegenin, kamuoyu yoklamasına ihtiyacı olacaktır.

İşte adaletbiz kararsız kalmış delegenin bir nebze olsun kararına yardımcı olabilmek için ona ışık tutmaya çalışmaktadır. Kolcuoğlu mu? Ahsen Coşar mı? Ya da Feyzioğlu mu?

Bunu bir örnek ile açıklayalım,  adayları a-b-c şeklinde isimlendirelim. Bir delege kendisini a ya yakın hissedebilir ancak a ya oy verdiğinde, kazanamayacağını düşünüyorsa ve c’nin de kazanmasını istemiyorsa ikinci kalan b’ye oy vermeyi tercih edecektir. Bu örnekte delenin birinci tercihi a, ikinci tercihi b’dir. Delege kendi adayı olan a’nın kazanacağına inanıyorsa oyunu ebetteki a’ya verecektir.

Ancak kamuoyu yoklaması a’nın kaybedeceği doğrultusundaysa bu kez oyu boşa gitmesin diye ikinci tercihine oy verecektir.

Bu yüzden adaletbiz eğilim yoklaması yapmaya, delegeler ile görüşmeye önümüzdeki günlerde de devam edecektir.

Adaletbiz ’in bu çabalarına destek vermek isteyen Türkiye Barolar Birliği delegelerinin görüş ve desteklerini bekliyoruz.  

Adaletbiz… 
03.05.2013