Konuşarak, diyalogla anlaşacağız

Türkiye Barolar Birliği  yeni başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu Habertürk’de Didem Arslan’ın konuğu oldu.

Didem Arslan’ın Feyzioğlu’na ilk sorusu İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu ile  Diyarbakır Belediye başkanı Baydemir’in buluşması oldu. Feyzioğlu buluşma hakkında ne düşünüyorsunuz sorusuna “ ne konuştuklarını bilmiyorum ama diyalog ve konuşmayı destekliyorum, hem bütünlüğü ayrılmamayı savunacaksınız, hem de diyalogdan kaçacaksınız, bu olmaz, konuşarak anlaşacağız.” dedi.

İstanbul Barosu’nun aday çıkarması için “Aday olmak demokratik bir haktır.  Yarış bitti, onlar bizim arkadaşlarımız, birlikte çalışmaya devam edeceğiz, ancak biz sonuçtan ders çıkarırız” diye cevapladı.  “Baroların adayı olmaz, delegelerin adayı olur, ben delegasyonun ısrarı ile aday oldum.” dedi.

“Türkiye Barolar Birliği bütün siyasi partilerin üzerinde bir kutup yıldızı gibi parlayacaktır.”

Feyzioğlu bu sözleri ile Türkiye Barolar Birliği’nin günlük siyasetin dışında olacağını, günlük siyasette partiler üstü olacağına işaret etmektedir.

Biz çok ciddi bir yöntemle seçim kampanyasını yürüttük

Geleneksel olarak seçim kampanyaları illerde seçkin, sözü geçen kişilerle, baro başkanları ile ilişkilerle yürütülür biz öyle yapmadık.  447 delegeye ulaştık, kimini ofisinde, kimini evinde ziyaret ettik, onlarla kol kola girdik.

Seçim Bildirgesi

Seçim bildirgemizi avukatlara sorarak hazırladık. Onlara nasıl barolar birliği görmek istediklerini sorduk. Bizim seçim bildirgemizde arkadaşlarımız kendi görüşlerini gördüler.

Siyaset yapmak

Duverger, “ Her çağdaş insan siyasetle ilgilenmelidir, siz siyasetle ilgilenmezseniz bir gün siyaset sizinle ilgilenir” der.  Siyaset insanların uzak kalamayacağı bir kurumdur.

"Türkiye Barolar Birliği Yargının üst düzeyde konuşan bir kurumudur"

Laik uniter devlet tehlikededir, Türkiye otoriter bir yapıya doğru gidiyor, buna karşı duracağız, gerekirse meydanlara ineceğiz.

Barış Süreci

Sürecin nereye gittiğini bilmiyoruz. Öcalan mektubunda Kürt sorunun çözümünü Ortadoğu’da sınırların değişmesine bağlıyor. Kürt sorunu bir insan hakları, özgürlükler ve demokrasi sorunudur. Bunun ülkelerin sınırlarının değişmesi ile ne ilgisi vardır?

Biz duygusuz olamayız, akan kan elbette durmalı, silahlar susmalıdır.

Biz Türkiye’de insanların ne istediğine bakmalıyız.  Genel olarak insanlarımız barış ve huzur istiyorlar, özelde Kürtler sorunun çözümünü istiyorlar. Biz Kürt gerçeğini inkar etmiyoruz.

Doğuda ve batıda insanlarımız korku içerisinde yaşamak istemiyorlar, insanlarımız karakollara girerken ürpermemeli.

Burada adalet dağıtılıyor, burada adalet var

İnsanlarımız adliye binalarına girerken burada adalet dağıtılıyor, burada adalet var diye düşünmeli, duvara çarpmamalılar.

Basın özgür değil

Basın uygulanan baskılar sonucunda otosansür uyguluyor, basın hür değil. Türkiye dünyada en çok gazetecinin, avukatın, bilim adamının içerde olduğu bir ülkedir. Bunu batılı kurumlar açıklıyor.

KCK, Balyoz, Ergenekon

KCK davasında yerel yöneticilere karşı kıyım yaptılar.

Ergenekon, Balyoz davaları çığırından çıkmıştır. Darbecilere karşı diye yola çıktılar Ordunun belkemiğini kırdılar, orduda general kalmadı, hepsi içerde, donanma komutanlığına atayacak general bulamadılar.

KCK davasında tahliyeler oluyorsa Ergenekon ve Balyoz davalarında da olmalı, barış sağlamanın yolu budur.

Bu davaların kaderi toplumun duyarlılığına bağlıdır.

4 yıl Türkiye Barolar Birliği’nin başkanıyım

CHP Parti Meclisinden istifa edeceğim. Benim CHP Genel Başkanlığına laik görülmem benim için onur vericidir ancak ben şu anda Türkiye Barolar Birliği başkanıyım, 4 yıl bu görevdeyim,  bu konu benim gündemimde değildir, bu konuda spekülasyon yapılmasına karşıyım. Ben bulunduğum her görevi hakkı ile yapmak isterim.

Yeni Anayasa

Mevcut anayasayı ortadan kaldırım yeni bir Anayasa yapacağım diyemezsiniz, yeni anayasayı mevcut anayasadaki kurallara göre yapabilirsiniz. Bugün TBMM, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay kısaca devletin bütün kurumları meşrutiyetlerini bu anayasadan almaktadırlar. Bu anayasayı yok sayacağım demek darbe suçunu oluşturur.

Anayasanın ilk 3 maddesine neden karşılar ?

İlk üç maddede laik, sosyal, uniter devlet var. Onlar laikliğe, uniter devlete veya sosyal devlete mi karşılar?

Avukat hakları

Avukatlar nerde haksızlığa uğrarlarsa biz orada olacağız. Biz yurttaşlarımızın haklarını savunuyoruz, avukatlara yapılacak saldırılar yurttaşlara yapılmıştır.

adaletbiz