TBB başkanı sayın Feyzioğlu’nun "adalet" yürüyüşüne katılmama gerekçesini kurumsal olarak haklı buluyor, ancak 12 haziran 2017 tarihinde sayın adalet bakanı Bekir Bozdağ’ın "adaletin kutup yıldızı" avukatlık mesleğine yapılacak saldırı açıklaması karşısındaki suskunluğunu da anlayamıyorum.
TBB BAŞKANLIĞI’NA
ANKARA

12 Haziran 2017 günü Sayın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapılan açıklamada, en geç Eylül veya ekim aylarında TBMM’de “HUKUKÇULAR DERNEĞİ İLE DE YASA TASARISINI MECLİSE GÖNDERMEDEN ÖNCE BİR KEZ DAHA KONUŞACAĞIZ VE DİĞER PARDAŞLARLA DA OTURUP BUNU DAHA İYİ NASIL YAPACAĞIZ KONUŞACAĞIZ” sözleri ile Avukatlık Kanununda yapılması istenen ve özünde Avukatlık Mesleğinin yönelik kurumsal saldırı tartışması gündeme taşınmış olmasına karşın, TBB’den bu güne kadar olumlu olumsuz bir tepki dile getirilmemiştir
Bizim gördüğümüz gerçek odur ki, TBB bu konuda hazırlıksızdır. Mart 2012’de TBB yönetimi tarafından hazırlanan 1136 sayılı Avukatlık Kanunu değişiklik önerisi çalışma metni TBB Başkanı Sayın Vedat Ahsen Coşar açıklandı.
Çağdaş bir Avukatlık Kanunu gerekliliği yöneticilerimiz tarafından her platformda ısrarla belirtilmektedir. Haklı bir istemdir de.
2013 yılında Sayın TBB Başkanvekili avukat Berra Besler Başkanlığında kurulan Avukatlık Yasası hazırlık komisyonu Nisan 2013’te yayınladığımız “ÇAĞDAŞ AVUKATLIK KANUNU NASIL OLMALI” kitapçığımızdaki zorunlu girmesi gereken öneriler olmasına karşın göz ardı edildi, Sayın Avukat Ahsen Coşar’ın hazırladığı tasarı satırına, virgülüne dokunulmadan 2014 YILINDA yeni bir çalışmaymış gibi “Metin Feyzioğlu Tasarısı” olarak kamu ile paylaşıldı.
Adalet Bakanı “TBB’yi tamamen dışlayarak” tasarı hazırlanacağını, kendi inanç ve avukatlık mesleğine bakış açıları TBB’yi dernekleştireceğini açıkça dile getirmiştir.
Bu çaba cevapsız ve karşılıksız bırakılamaz. Kanun tasarısı Eylül veya Ekim aylarında TBB’ye geleceğine göre önümüzde değerlendirmemiz gerekene iki, üç ay gibi altın bir süre vardır.
Gerçek odur ki, vesayeti tam olarak kaldırmayı, Avukatlar hakkındaki mesleki suçların dahi TBB tarafından soruşturulmasını (KURUMSAL YETERSİZLİĞİ AÇIK OLMASINA KARŞIN) öngören bir TBB taslağı ile bu iktidarla mücadele edemez, sorunlarınızı anlatamazsınız. Mevcut bakanlık tasarısında avukatlık sınavı önerilmekte ancak tüm kontrol adalet bakanlığına verilmektedir, bu da yeterli görülmemiş Bakan açıklamasında hâkimlik, savcılık sınavı içine avukatlık sınavını da katmak suretiyle dünyada olmayan (Bir tek Hitler Almanya’sında vardı) sistemle TBB tamamen dışlanarak sınav getirileceği açıklamıştır.
Yapılacak iş mevcut koşulları da göz önünde bulundurarak ortak bir müşterek değer bulmak ve 1136 sayılı Kanun ile yapılan kazanımları korumak koşulu ile kamu kurumu olan TBB’nin denekleşmesine izin vermemektir.
Bunun için yeni bir komisyon kurulmalı, iş ehillerine teslim edilmeli, hayali istemlerden vazgeçilmeli, iktidarın elindeki güçlü savunma mekanizmaları yok edilmeli, olay 105.000 Avukata tüm boyutları ile anlatılmalı, gerekire TBB Olağanüstü Genel Kurulu toplantıya çağrılarak sorumluluk yerelleştirilmeli ve bu korkunç intikam arzusuna siyasal değil mesleki direniş sergilenerek yok edilmelidir.
Bu konuda tarafımıza düşecek her tür katkıyı içtenlikle vermeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmadan önce her kaybedilen günün keseden giden altın bir gün olduğu inancıyla takdirlerinize, vakit geçirilmeksizin adım atacağınız inancıyla saygılarımı sunarım.
17.06.2017
Avukat M. Haşim Mısır
TBB Gaziantep Delegesi