Adana Barosu, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde hayvanlara yapılan işkenceleri yargıya taşıdı.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Selahattin Yakın, ve komisyon üyeleri Av. Ali Mert Karakılıç ve Av. Çağla Çınar Sevimli eşliğinde Türkiye’nin, çeşitli yerlerindeki” hayvan hakkı” ihlaline ilişkin suç duyurularında bulundu. Antalya’da yaşanan olayda; yavru bir kediye tecavüz edilip, bıçakla saldırılması, Çorlu’da yaşanan olayda ise; bir köpeğin otomobilin arkasına bağlanarak asfalt yol üzerinde sürüklenmesi ve Marmaris’te yaşanan başka bir olayda da; bir kediye tecavüz edilip, öldürülmesine ilişkin ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına müracaatta bulunuldu. 

Sahipsiz hayvanlara yapılan insanlık dışı eziyetlerin hiçbirisinin Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında suç olarak öngörülmemesinin büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Selahattin Yakın, caydırıcı önlemler alınmazsa, bu ihlallerin önüne geçilmesinin mümkün olamayacağını ifade etti. Sahipsiz ve sokakta yaşamak zorunda bırakılan hayvanların da başta yaşamak olmak üzere beslenme ve barınma gibi temel haklara sahip olduğunu belirten Av. Yakın, “Tüm canlıların yaşam hakkı eşittir. Bu canlıların güçsüz ve çaresiz olması onlara eziyet yapılmasına ve buna sessiz kalınmasına bir gerekçe olamaz. Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tüm ihlallerin karşısında olacaktır. Bu aynı zamanda yalnızca komisyonumuzun değil, hukukçuluğun ve hatta insan olmanın gereğidir” dedi.

Adana Barosu şüphelilerin cezalandırılmasının yanı sıra Türk Medeni Kanununun 405/1 maddesi uyarınca kısıtlanarak tedavi altına alınmasını talep etti.


Kaynak: Haber Kaynağı