erattepe’de nöbet tutanları ziyaret ettikten sonra kent merkezinde düzenlenen “Hukuk, Demokrasi ve Çevre” mitinginde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Artvin; temiz su, hava ve yeşil doğa istiyor. O zaman bitmiştir. Karar milletimiz adına burada verilmiştir” dedi ve Artvinlilerin yanında olduklarını açıkladı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve Artvin Barosu avukatı Bedrettin Kalın’dan bölgede planlanan madencilik faaliyetleri hakkında bilgi alan Feyzioğlu, Artvinlilerin Kafkasör Yaylasında kahramanca bir mücadele yürüttüğünü belirtti. 

Türkiye izin vermez

32 baro başkanıyla birlikte Artvin’e gelen Feyzioğlu şunları söyledi: “Şehri çepeçevre saran bölgede maden çıkarılmasından bahsediliyor. Raporlar, ‘Bu madeni çıkaracaksanız Artvin’i kapatacaksınız. Ya maden ya Artvin. Sadece 12 yıl sürecek bir maden rezervi için Artvin’den vazgeçeceksiniz’ diyor. Bu kararı Ankara’daki birinin vermesi demokratik değil. Artvin halkı, ’Biz Artvin’i kapatıyoruz, kilitliyoruz’derse onu konuşalım. Ama Ankara’da oturan, İstanbul’da iş yapan birileri, ‘Biz Artvin kapatmaya, haritadan silmeye geldik’ diyorsa buna Artvin de Türkiye de izin vermez. Biz de buna izin vermeyiz. Artvin Türkiye’nin gururudur, Türkiye Artvin’le gurur duyuyor.”
32 baro başkanıyla o ile çıkarma yapan Metin Feyzioğlu ağır konuştu!
Temiz su, temiz hava

Vatandaşlara, “Artvin’den vazgeçmek istiyor musunuz?” diye soran Feyzioğlu, kalabalığın “Hayır” cevabı üzerine konuşmasına şöyle devam etti: “O zaman Artvin’den vazgeçmiyoruz. ‘Bunu hukuki kalıba oturt mu’ diyorlar. Kamu yararı. Kamu kim? Kamu ne istiyor? Artvin ne istiyor? Artvin temiz su, temiz hava ve yeşil doğa istiyor, o zaman bitmiştir. Karar milletimiz adına burada verilmiştir. Biz ortak bir tarihten geliyoruz. Birlikte başardık, acı çektik. Çanakkale’de, Kurtuluş savaşında birlikte başardık. Ne yanlış yaptıysak birlikte yaptık. Şimdi birlikte parlak bir geleceği inşa etmek istiyoruz.”

Cerattepe geçilmez

Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal’ın mücadelenin süreceği vurgusu yaptığı mitingde söz alan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, doğanın katledilerek altın çıkarılmaya çalışıldığına işaret etti ve şöyle konuştu: “Altın gözünüzün önünde zaten. Bu güzel doğadan daha büyük altın, daha büyük bir zenginlik var mı? Bu güzellik giderse bir daha geri gelir mi? Bunu yapmak isteyenler; sonsuza kadar yaşamayacaksınız. Bir gün ölüp gideceksiniz. Ölüp gittiğinizde sizi AVM’ye, madene, oraya buraya mı gömecekler? Sizi toprağa gömecekler. İleride burayı mahvettiğinizde gelecek nesiller sizi lanetle anacak. Gelin bu yoldan vazgeçin. Bu ülke, bu doğa sizin de ülkeniz, sizin de doğanız. Burada anayasaya, hukuka aykırı bir şekilde Ali Cengiz oyunlarını kimse yapmasın. Çanakkale nasıl geçilmediyse Cerattepe’de geçilmez.” Miting, horon oynanmasının ardından sona erdi.