Kamuoyunda "varlık barışı" olarak bilinen yurtdışındaki para, altın, döviz gibi varlıkların Türkiye'ye getirilmesi halinde her türlü inceleme, araştırma, soruşturma, cezadan muaf tutan öneri, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Son gün verilen önerge ile düzenlemede "sınırlı" değişiklik yapılırken, sadece "başka bir neden ile gerekli olması halinde" yurtdışından getirilen varlıklarla ilgili inceleme, soruşturma yapılabilecek. Ayrıca yine önergeler ile yapılandırılan borçların kapsamı da genişletildi.

Tam ismi "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Önerisi" olan düzenlemede son gün yapılan değişiklikler özetle şöyle:

Parti yönetimi kurtuldu: Siyasi parti teşkilatlarının merkez karar ve yönetim kurulunun (MKYK) bilgisi dışında yapacakları "hizmet sözleşmeleri de dahil her türlü sözleşme" nedeniyle parti sorumlu tutulamayacak. Parti genel başkanı, MKYK ve parti aleyhine takipte bulunulamayacak. Sorumluluk sadece sözleşmeyi yapan ya da yükümlülük altına giren kişi ya da kişilere ait olacak. Böylece siyasi parti yönetimleri, teşkilatların yapacakları hizmet sözleşmeleri nedeniyle sorumlu tutulamayacak.

Aidat affı: Esnaf ve sanatkârların odalara olan aidat borçları, odaların birlik ve federasyonlara, birlik ve federasyonların da Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'na olan katılma payı borç asıllarından birinci taksidinin 3 ay içerisinde ödenmesi, kalanının da 6 taksitte ödenmesi halinde tüm faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacaklar silinecek. Düzenlemeden yararlanabilmek için borçluların davalardan vazgeçmeleri şartı aranacak.

Avukatlar için düzenleme: Avukatların ve stajyer avukatların baro kesenekleri ile staj kredisi borçlarının asıllarının tamamının birinci taksidi 3 ay içinde, kalanı da 6 eşit taksitte ödenirse alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı borçları silinecek. Yararlanmak isteyen borçluların davalardan vazgeçmeleri gerekecek.

Köylüye yapılandırma: Orman köylüleri ve bu köylülerce oluşturulan kooperatiflere Orman Genel Müdürlüğü'nce verilen kredilerin geri ödemeleri yapılandırılacak. Faizler silinecek. Açılan davalar
sonlandırılacak.

Kooperatif borçları: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına kullandırılan krediler yapılandırılacak. Faizler silinecek. Davalar sonlandırılacak, icra takipleri durdurulacak.

OSB kredileri: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerine kullandırılan krediler de yapılandırılacak. Faiz, gecikme zammı gibi alacaklar yerine enflasyondaki artış dikkate alınarak hesaplama yapılacak. Davalar sonlandırılacak, icra takipleri durdurulacak.

Küçük alacaklar: Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerden il özel idaresine devredilen alacaklardan 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.

Gemi, yat çıktı: Yurtdışından getirilecek ve hiçbir sorguya tabi tutulmayacak varlıklar içerisinden gemi, yat ve diğer su araçları çıkarıldı. Yurtdışından diğer kişiler nam ve hesabına varlık getirilmesini öngören madde de çıkarılan maddeler arasında.

Kasa affı genişledi: Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudunun kayıt altına alınarak düzeltilmesini öngören maddenin kapsamı ise genişletildi. Ortaklardan alacakların yanı sıra "bunlarla ilgili diğer işlemler" de kapsama dahil edildi. 

Gerekli olursa incelenecek

Öneride yurt dışından Türkiye'ye getirilecek para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sarmeye araçları gibi varlıklar nedeniyle kişiler hakkında "başkaca bir gerekçe olmaksızın sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı" vergi incelemesi ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma, kovuşturma yapılamayacağı, vergi cezası ve idari para cezası kesilemeyeceği öngörülüyordu. Aynı şekilde Türkiye'de bulunan ancak kayıtlı olmayan varlıklarını yasal defterlere kaydeden mükellefler hakkında da aynı durum geçerliydi. Ancak önergede yapılan değişiklikle "başkaca bir neden ile gerekli olması halinde" varlıkları Türkiye'ye getiren kişiler hakkında inceleme, soruşturma, kovuşturma işlemi yapılabilecek. Sonucuna göre vergi cezası ve idari para cezaları kesilebilecek.


http://www.adanabarosu.org.tr/haberler/af-kapsami-genisledi-avukatlari-ilgilendiren-duzenlemeler-de-var.html