Görevleri sırasında vefat eden askerlerin yakınlarının, fiili veya hukuki imkansızlık nedeniyle soruşturma ve kovuşturma süresince kendilerini avukatla temsil ettirememeleri halinde, barolarca avukat görevlendirilecek.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nda, 3 Şubat 2015'te değişiklik yapıldığı belirtildi. Kanuna eklenen ek 2'nci maddedeki düzenlemeyle ilgili şunlar kaydedildi:

"Asker kişilerin kıta, karargah ve kurumlarda ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü halinde soruşturma ve kovuşturma süresince yasal mirasçılarını temsil etmek üzere kendilerinin seçtiği bir avukat vekil olarak görevlendirilir. Fiili veya hukuki imkansızlık nedeniyle görevlendirme yapılamaması halinde bu görev, baro tarafından belirlenecek bir avukat tarafından yürütülür. Yasal mirasçıların avukatının gelmesi halinde baro tarafından seçilen avukatın görevi sona erer. Görevlendirilen vekilin, savcılıkça yapılacak olay yeri inceleme, ölü muayenesi ve otopsi ile tanık ve bilirkişi dinlemesi işlemleri sırasında hazır bulunması zorunludur. Ölenin yasal mirasçıları tarafından seçilen veya baroca görevlendirilen vekilin ücreti müteveffanın mensubu olduğu bakanlığın bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. Avukat tutma, baro tarafından seçim ve avukatlık ücretinin ödenmesine ilişkin usul ve esaslar, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde müştereken çıkarılan yönetmelikle düzenlenir."

Açıklamada, "düzenlemenin genel gerekçesinde, ailelerin zihninde herhangi bir soru işareti bırakılmaması amacıyla başta intihar edenler olmak üzere, askerlik hizmeti sırasında vefat edenlerin yakınları adına soruşturma ve kovuşturma aşamalarında görevlendirilen vekilin olay yeri inceleme, ölü muayenesi, otopsi, bilirkişi ve tanık dinlenmesi işlemleri sırasında zorunlu olarak hazır bulunması ve yapılacak işlemlere nezaret edecek bir avukatın ücretinin bütçeden karşılanmasının amaçlandığı"



AA