Altı yıl üç ay hapis cezası alan Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin yaptığı itiraz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca reddedildi. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Yeşiltepe iki hafta sonra cezaevine girecek.

RADİKAL - 12 Eylül darbesinden bugüne görevi sırasında cezaevine girecek ikinci baro başkanı olan Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe’nin karar düzeltme talebi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca reddedildi. Yeşiltepe, kararın Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na tebliğ edilmesinin ardından, altı yıl üç aylık cezasının infazı için birkaç hafta içerisinde cezaevine girecek. Anayasa Mahkemesi’ne bugün itirazda bulunan Yeşiltepe, “Artık tutuklanmayı bekliyorum. Çıplak kanun devletinin özel yetkili hukuk sisteminin ortaya çıkardığı bir sonuç bu. Özel yetkili yargılama kaldırıldı ama sonuçlarını biz hala yaşıyoruz. Hukuksuzluk ve adaletsizlik aynen sürüyor” diyor.

Tunceli’de, Kasım 2012’de MKP’ye yönelik operasyonda Dersim Kültür Derneği (DKD) ve Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) basıldı. DKD Başkanı Ali Mükan’ın yanısıra DHF’li Öner Yeşil, İbrahim Yolcu, Hasan Doğan Kılıç, Zafer Güven, Mustafa Aykaç ve Yıldız Ataş ile Avukat Uğur Yeşiltepe gözaltına alındı. Yeşiltepe ve Ataş dışındakiler tutuklandı.

YASAL EYLEMLER TERÖR SUÇU SAYILDI

TMK ile yetkili Malatya Savcısı İsmail Aksoy’un ‘MKP üyeliği’ savıyla hazırladığı iddianamede; Mükan ve arkadaşlarının katıldığı 15 yasal eylem ‘terör suçu’ sayıldı. Bunlar içinde; Sivas Davası’nın zamanaşımından düşürülmesi kararı verilmesi üzerine Tunceli’de 14 Mart 2012’de yapılan protesto açıklaması da yer alıyor. İddianamede 70 kişinin katıldığı eylemde, “Halkın belleği zamanaşımına uğramayacak / Sivas’ın hesabı sorulacak - Dersim halkı” yazılı pankartın açıldığı; “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. Keza 4 Mayıs 2011 ve 2012’de yapılan Dersim Katliamı anmaları da listeye girdi. İddianamede, “Sözde Dersim Olayları” diye anılan katliamın yıldönümünde, “Tertele Dersim - 38 Hovira Nekeme” yazılı Zazaca pankartın açıldığı, “Kahrolsun faşist diktatörlük” ve ”Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. Ayrıca 4 Temmuz 2011’de “Toplu Mezarlar Açılsın” yürüyüşü, 1 Mayıs’a ve Nevruz’a katılmak, İbrahim Kaypakkaya’yı anmak, Pembelik HES karşıtı açıklama düzenlemek, MKP’lilerin cenazelerine gitmek de ‘suçlar’ içinde...

Tunceli Belediye Başkan adayı Murat Kur ve arkadaşlarının 56 yıl ceza alması sonrası açıklaması yapmak da “terörist eylem” sayıldı. Kur ve arkadaşlarının avukatlığını yapan Uğur Yeşiltepe bu nedenle Ali Mükan’la birlikte MKP üyeliğiyle suçlanıyor. Tunceli’de 23 Mart 2012’de düzenlenen gösteride Yeşiltepe’nin polislere, “Memur Bey niye kameraya çekiyorsunuz? İnsanlar barut fıçısı gibi. Sudan sebeplerle fezleke hazırlayıp insanları suçluyorsunuz, zaten hassaslar sekiz, on dört yıl verildi lütfen geriye biraz, çekmeyin” şeklindeki sözleri de kanıt gösterildi. Yeşiltepe’nin, öldürülen TİKKO’cu Armenak Bakırcıyan hakkında kitap çalışması yürütmesi ise, “örgütsel faaliyetlerde birliktelik yönünde davranış sergilediği anlaşılmıştır” diye yorumlandı.

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 14 Nisan’da görülen duruşmasında Savcı İsmail Aksoy, mütalaasını açıkladı. Savcı Aksoy, tüm sanıkların “örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmasını istedi. Mükan için de, Dersim Katliamı’nın yıldönümünde gerçekleştirilen eylemleri, “örgüt üyeliği” için delil saydı. Karar ise 26 Haziran’da açıklandı. Mahkeme, bütün sanıklara “örgüt üyeliği” suçundan altışar yıl üçer ay hapis cezası verdi. Tutuklu sanıkların tutukluğunun devamına hükmedildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de, yerel mahkemenin kararını onadı.

İKİ HAFTA SONRA

Diğer sanıklar gibi, hakkında altı yıl üç ay hapse hükmedilen ve cezaevine girmesi beklenen Yeşiltepe, son çare olarak, karar düzeltme için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ne var ki Savcı Zekeriya Samancı, 29 Ocak’ta Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda, karar düzeltme talebindeki itirazların daha önce değerlendirildiğini, itirazı gerektirir maddi ve hukuki bir sebep bulunmadığını savunarak, talebi reddetti. Yeşiltepe, artık geriye sayımın başladığını, bu kararın önce Malatya’ya, Malatya’dan da Tunceli Başsavcılığı’na gönderileceğini, yaklaşık iki hafta sürecek posta süresi sonunda yakalama kararı çıkarılacağını ve cezaevine gireceğini belirtiyor.


http://www.radikal.com.tr/turkiye/ugur_yesiltepenin_itirazi_reddedildi_baro_baskani_hapse_giriyor-1287828