Davaya geçen celse katılma talebinde bulunan Başbakanlık avukatları, savcıların ve Özkan Çokay'ın avukatı, CHP'li milletvekilleri Mustafa Akaydın, Finike CHP ilçe örgütü, Atatürkçü Düşünce Derneği Finike Şube Başkan'ı, savcıların yakınları katıldı.

 

Davaya ilk kez savcı Özcan Şişman'ın 63 yaşındaki annesi de geldi. Gizli yapılan yargılamaya savcıların ve askerlerin eşleri, anne babaları alındı.

 

Davanın 6. celsesinde TIR savcılarının Esasa ilişkin savunmaları alınmaya başlanacak. Savcılar, esasa ilişkin savunma yapacaklar.

 

Heyet ve avukatlar arasında kriz

 

Yargıtay’da TIR savcılarının yargılandığı davada, öğleden sonraki oturumda İstanbul’da tutuklu olan askerlerin avukatlarından birinin duruşmadan dışarı çıkarılması üzerine, savcıların avukatları heyet başkanının usule uymayan söz ve davranışları nedeniyle savunma görevini yapamaz hale geldiklerini belirterek salonu terk ettiler. Bunun üzerine davaya ara verildi.

 

AVUKAT SALONU TERK ETTİ

 

Davada, istanbul’da TIR operasyonlarında görev alan askerlerin yargılandığı dava ile Yargıtay 16.Ceza Dairesindeki davanın birleştirilmesi görüşüldü. Avukat Ali Gayınanal ile heyet arasında söz hakkı verilip verilmemesi üzerine çıkan tartışma üzerine heyette bulunan diğer üyelerin heyet başkanı ile birlikte avukatlara yönelik olarak “otur yerine, sana söz vermedim, söz vermeden konuşma” diyerek, mahkeme mübaşirini avukatın yanına gönderdi. Daha sonra, avukatın yanına gelen mübaşir, avukatı dışarı çıkarmak istedi. Fakat avukatlar söz konusu tutumun savunma hakkını engellediğini, söz hakkı istediklerinde ise heyet başkanı “hepinizi dışarı atarım. Bana bunu yaptırmayın” dedi. Mahkemenin savunma haklarını engelleyen bu tavır ve sözleri karşısında avukatlar, bu şartlar altında savunma yapılamayacağını belirterek, topluca duruşma salonunu terk etti. Davaya bunun üzerine ara verildi. Avukatlar baro odasında davayı neden terk etmek zorunda kaldıklarına dair tutanak imzaladı.

 

Avukat Oğuz Sarıçobanoğlu, heyet başkanına "size birileri baskı yapıyor, siz de bize yapıyorsunuz, bunca yıl bu mesleği icra ettim, hiçbir heyetle bu şekilde bir tartışmaya girmedim, böyle bir muameleye maruz kalmadım" dedi.

 

"KAPALILIK KARAR" İHLAL EDİLEBİLİR

 

Mahkeme heyeti savunmaların alınması için barodan avukat talep edebilecek. CMK'dan avukat talep edilmesi durumunda daha önce verilen "kapalılık kararı" ihlal edileceği salonu terk eden avukatlar tarafından beyan edildi. Avukatlar bu konuda yasal haklarını kullanacaklarını belirttiler. Ayrıca, barodan talep edilen avukatlar gelip duruşmaya katılsa dahi, sanıkların şahsi müdafileri olduğu için savunmalarının alınması mümkün olmayacak.

 

Salonu terk eden avukatlar tarafından imza altına alınan tutanakta olay şöyle aktarıldı:

 

TUTANAKTIR

 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 2015/1 E. Sayılı (ilk Derece) dosyasının 14.04.2016 tarihli duruşmasının öğleden sonra başlayan oturumunda, yukarıda numarası verilen dosya ile birleştirilen Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2014/161 E. Sayılı dosyası ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2015/297 (Kapanan-eski) 2016/99 E. Sayılı dosyası sanıklarından Hakan GENÇER, Erdal TURNA, Gültekin MENGE, Halil İbrahim KÖSE, Mahmut ÖZCAN vekili Av. Ali GAYRIANAL'ın heyetten ısrarla söz hakkı talep etmesine rağmen iddia makamının birleştirme konusunda mütalaasından sonra kendisine söz hakkı verilmediği gibi, kendisinin duruşma salonundan dışarı çıkarılması için salonda bulunan mübaşire talimat verilmiş daha sonra Av. ALİ GAYlRANAL'ın söz hakkı vermiyorsanız, söyleyeceğim önemli bir iki hususun, SEGBİS sisteminde kayda geçme adına söyleyeyim sonra talebiniz doğrultusunda salonu terk edeyim demesi üzerine, mahkeme başkanı SEGBİS kayıt sistemini verdiği sözlü emirle kapattırarak, saygıdeğer meslektaşımızın beyanlarına ve salonda gerçekleşen diyalogların, kayda geçirilmesine fırsat vermemiş aksine duruşma tutanağına sayın başkan tarafından geçirilmiş ve iş bu tutanakta imzası bulunan avukatlar tarafından uyarıda bulunulmasına rağmen sayın mahkeme başkanı tarafından diğer savunma avukatlarına da dışarı çıkarılması tehdidi ile ve azarlayarak "otur yerine " "söz vermiyorum” "sana konuşma hakkı vermiyorum yerine otur avukat bey” "Hepinizi dışarı atarım bana bunu yaptırmayın” şeklinde sözlerle, hakimlik mesleğine yakışmayacak şekilde ve müvekkillerin huzurunda savunma avukatlarının tahkir ve tezyif etmek suretiyle aşağılamış ve savunma yapma hakkı tanımamıştır. Sayın Avukat Ali GAYRIANAL'a karşı üyeler Yusuf Hakkı Doğan ve Hakan Yüksel tarafından başkanın izni olmadan sözlü müdahale talebinde bulunulmuş ve bu husus da tutanağa ancak ısrarla eksik şekilde yansıtılmıştır.

 

Bu arada mahkeme başkanı tarafından avukatları ilgilendirmediği halde 5271 Sayılı CMK'nın 203. Maddesi okunarak adeta savunma avukatlarına gözdağı verilmiştir.

 

Sayın meslektaşlarımız tarafından sayın başkana bu konuda kanuni haklarımız hatırlatılmasına rağmen başkan ve heyetin tutumunda bir değişiklik olmamış, diğer savunmanlara da aynı tehdit ve susturulma baskısı devam ettiğinden savunma yapabilme imkanı fiilen kalmadığından savunma avukatlarının duruşma salonunu hep birlikte terk etme zarureti hasıl olmuş ve bu tezyif ve hakaretamiz tavırlar karşısında savunma avukatları duruşma salonunu terk etmiştir.

 

Av. Ali GAYRIANAL'ın savunma sırasında mübaşir tarafından fiziki müdahale ile dışarı çıkarılmaya tevessül edilmesi savunma adına hepimizi derinden üzmüştür.

 

İş bu tutanak tarafımızdan zorunlu olarak imza altına alınmıştır. 14.04.2016

 

Avukat hakları merkezinden görevli geldi. Tutnağın yanı sıra avukat haklarından bir heyette gözlem için Yargıtay'a geldi. Avukatlardan olan bitene dair bilgi aldı. Hazırlanan raporun bir sureti de gözlemci avukata takdim edildi.

 

Askerlerin davasının birleştirilme talebi kabul edildi

 

Avukatların salonu terk etmesinden kısa bir ara verildi. Aradan sonra dava avukatlar olmadan yargılama devam etti. İstanbul'da tutuklanan ve TIR operasyonunda görev alan askerlerin Yargıtay'da görülen davada yargılanmaları konusundaki birleştirme talebi kabul edildi.

 

ARZU YILDIZ / HABERDAR