Yargıtay’ın 3 farklı kararı ile terör örgütü olarak tescillediği Selam Tevhid Kudüs Ordusu ile ilgili soruşturma yürüten polisler ve gazeteci Gültekin Avcı’nın yargılandığı davaya devam edildi. Duruşma savcısı Evliya Çalışkan, duruşmada avukat Ömer Kavili’ye, “Sen kimsin, hadi lan yürü git” diyerek sert sözler sarfetti.

Avukat Kavili, mahkemeden duruma müdahale etmesini talep edilince mahkeme başkanı tarafından salondan dışarı çıkıralacağı söylendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan 17. Duruşmaya 2 yıldır tutuklu olan emniyet mensupları Ömer Köse, Yurt Atayün’ün ile kaleme aldığı 6 yazı nedeniyle 9 aydır cezaevinde olan Gültekin Avcı’nın aralarında olduğu 22 tutuklu katıldı. Tutuksuz isimler de hazır bulundu. Kapalı yapılan duruşmaya polis memurlarının ifadeleri alındı. Duruşma sonunda ise tahliye talepleri alındı. Söz alan tutuklular tahliyelerini talep etti.

Avukat Kavili usulü hatırlattı

Savcı Çalışkan, mahkeme kararıyla yapılan dinlemelerde görevli polise teknik takip sırasında kendisinin ve amirinin ne hissettiğini sordu. Bu soruya itiraz eden avukat Ömer Kavili, savcının çapraz sorgu usulüne aykırı ifadeler kullandığını, somut sorular yöneltmesi gerektiğini söyledi. Usule göre önce mahkeme heyetinin soru sorması gerekirken savcının soru sorduğunu kaydetti.

Bu durumun Yargıtay’da mutlak bozma nedeni olacağını vurguladı. Buna kıza savcı Çalışkan bunun üzerine avukat Kavili’ye “Sen kimsin, hadi lan yürü git” diye tepki gösterdi. Kavili savcıya sözlerini iade ettiğini söyledi. Kavili, Mahkeme heyetinin savcıya müdahale etmemesine tepki gösterdi.

Ömer Kavili yeniden söz alarak mahkeme heyetinden önce savcının çapraz sorgu yapmasına karşı çıktı. Usule aykırı olan bu durumun Yargıtay’da mutlak bozma sebebi olduğunu belirtti. Kavili, “Artık muhakeme aşamasındayız savcı kendisine yakışanı yaptı siz de heyet olarak savcının hakaretlerini köşenizde izlediniz. Savcı iddianame dışında sanığa iç dünyasına ilişkin sorular yöneltti, değer yargılarını sordu. Bu faşizm anlayışıdır. Siz Türk milleti adına yargılama yapıyorsunuz. Bakmayın siz birilerinin oğlan bizim kız bizim yargı da bizim diyerek sizi töhmet altında bırakmasına. Tarafsız olun.” diye konuştu.

Duruşmada Savcı Evliye Çalışkan, ifade veren polis memuru İsa Ardıç’a çalıştığı dönemde devlet hiyerarşisi dışında başka bir yapı fark edip etmediğini sordu. Polis memuru ise “böyle bir şey yok ben görmedim, delil varsa ortaya koyun” dedi. Savcı polis memuruna cevap veremedi. Mahkeme Başkanının sorusu üzerine ise polis memuru dinlemelerin TİB üzerinden ve mahkeme kararları ile yapıldığını hatırlattı.

9 aydır tutuklu gazeteci Gültekin Avcı ile 2 yıldır tutuklu emniyet müdürlerinin aralarında bulunduğu şüpheliler tahliye talebinde bulundu.

Yeni Hayat - Yakup Çetin / İstanbul