Samsun'da gezici radarın plakasına yazdığı hız limiti cezasını yargıya taşıyan kadın sürücüyü mahkeme haklı buldu. Mahkeme "Sürücü farklı kişi olabilir" dedi, cezayı iptal etti.

Samsun'da uygulanan hız limiti cezalarını mahkemeye taşıyan sürücüler ardı ardına cezaları iptal ettiriyor. Ayvaz Yılmaz isimli sürücünün 70 km.'lik hızla yazılan trafik cezasını iptal ettirmesinin ardından bir Kadriye Şentürk isimli kadın sürücünün de 'plakasına yazılmış olan idari para cezasını mahkemeden iptal ettirdiği belirlendi. 

Samsun'da Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün adeta 'radar mağdurları' olarak bir gurup oluşturduğu uygulamalara mahkemelerden 'ders niteliğinde kararlar' çıkıyor. Ayvaz Yılmaz'ın kararında 'Polis tuzak kurar gibi radar uygulaması yapamaz diyen mahkemeden başka, bir başka hakim de Kadriye Şentürk isimli sürücünün itirazını haklı bularak, "Plakaya yazılan ceza kişisel suçlarda haksızlığa yol açar. Sürücü farklı kişi olabilirdi" diyerek cezayı iptal etti.

RADAR EKİBİ ÇOK YOĞUNMUŞ 

Kadriye Şentürk'ün aracının, Ömürevleri Türk-iş kavşağı arasında gezici radar tarafından hız limitini aştığı belirlendi. Ve aracı durdurulmadan tescil plakası üzerinden 343 lira idari para cezası yazıldı. Tebligat gittiğinde Kadriye Şentürk 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti ve aracı kendisinin kullanmadığını, kendisinin de kullandığı zamanlarda hız limitini aşmadığını iddia etti. Mahkeme o gün radar uygulaması yapan ekipten 'neden aracın durdurulmadığıyla' ilgili bilgi istedi. Gelen yanıtta 'ekipteki iş yoğunluğundan durdurulmadığı belirtildi'.

ARACI BEN KULLANMADIM

Mahkeme 'ceza yazan ancak, iş yoğunluğundan aracı bile durduramayan' Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin yazdığı idari para cezasını iptal ederken ders niteliğinde bir karara imza attı. Mahkeme, "Söz konusu işlemde ceza işlemi tescil plakası üzerinden yapılmıştır. Asıl olanın ihlali gerçekleştirene ceza yazılmasıdır. İhlali yapan araç ile ihlali gerçekleştiren kişinin tespiti kanıtlanması gerekir. Bu cezaların şahsiliği açısından da önemlidir. Tescil plakası üzerinden aracın sahibine ceza uygulanması isabetli bir uygulama değildir. O nedenle  başvuru sahibinin itirazının kabulüne, idari para cezasının da yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmiştir" dedi.

UKOME DÜZENLEME YAPMALI

Kadriye Şentürk araç sahiplerinin bu konuda mağduriyet yaşadığını, emanet araçlarda ceza puanı verilmediğinden, kullananların rahatça hız limitlerini aştıklarını söyleyerek, "Mahkemenin kararının çok olumlu ve emsal olduğnu' söyledi. Şentürk'ün eşi Mustafa Şentürk ise, "Ben, Sürücü kurslarında Trafik dersi öğretmenliği yaptığım gibi, "E SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ" sahibi ve fiilen otobüs kullanan bir kişiyim. Bu konularda yeterli bilgim var.  UKOME bu konuda düzenleme yapmalı" dedi.

Mustafa ARAN



http://www.hedefhalk.com/plakaya-yazilan-cezaya-da-iptal-603362h.htm