Selam-Tevhit Kudüs ordusu terör örgütüne yönelik soruşturmayı yürüten polislere ilişkin açılan dava gergin başladı.

Müşteki avukatlar ile sanık avukatları arasında gerginlik yaşandı. Müşteki avukat Faik Işık, polislere duruşma ortasında sinkaflı küfürler etti. Mahkeme, duruma müdahale ederek duruşmayı yarına erteledi.

Duruşmanın öğleden sonra devam eden oturumunda avukatlar, mahkemenin tarafsız ve bağımsız davranamadığına dikkat çekerek reddi hakim taleplerini dile getirdi. Emniyet müdürlerinin avukatlarından Mehmet Sami Selçuk, ret gerekçelerini açıklarken ‘akbil yolsuzluğu’ davasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlığını yapan avukat Faik Işık bir anda bağırmaya başladı. Işık, polislere ve avukatlara doğru ‘Çetesiniz siz’ diye bağırarak hakaretler yağdırdı. Bunun üzerine polisler sanık sandalyelerinden kalkarak, “Sen kim oluyorsun. Çık dışarı” diye bağırmaya başladı. Avukat Işık “Fetöcüsünüz lan. Darbe yaptınız” diye bağırmaya ve sinkaflı küfürler kullanmaya devam edince mahkeme başkanı Işık’ın dışarı çıkarılmasını istedi.
Polislerin avukatı Osman Ertürk, “Bu şahıs burada provokasyon yapıyor. Provokasyona gelmeyin” diye avukatları ve polisleri uyardı. Işık bu kez de önce müşteki olduğunu, ardından da avukat olduğunu söyleyerek bir anda cübbesini giydi. Tartışma devam edince mahkeme duruşmayı erteledi.

Öte yandan duruşma sırasında avukatlar usule itirazlarına aradan sonra da devam etti.

Avukat Ömer Kavili, ek olarak gelen ve okunmadan dosyaya dahil edilen evrakların okunması, aksi halde dosyadan çıkarılmasını talep etti. Bunun üzerine mahkeme, savcıdan mütalaa almadan kararını açıklamak istedi. Ancak Kavili bu duruma itiraz edince mahkeme başkanı savcıya mütalaasını sordu. Savcı, bu duruma ilişkin mütalaada bulunmayacağını açıkladı. Mahkeme sonrasında Av. Kavili’nin talebini oy birliğiyle reddetti.

‘REDDİ HAKİM TALEBİNİ DEĞERLENDİRİLMEDEN GİZLİLİK KARARI ALINAMAZ’

Askerlerin avukatı Ali Gayıranal ise mahkeme heyetine askerlerin dosyasının tefrik edilerek Yargıtay’a yollaması yönünde talep olduğu ve bu talebinin acilen değerlendirilmesini istedi. Bu talep hakkında karar vermeyen mahkeme, savcılığın gizlilik talebinin değerlendirileceğini söyledi. Avukatlar ise gizlilikten önce reddi hakim talebinin karara bağlanmasını talep etti. Heyet, avukatların istemini değerlendirerek gizlilik talebinin reddi hakim talebi değerlendirildikten sonra ele alınması kararı verdi. Ardından avukatlar sıra ile reddi hakim taleplerinde bulundular.

İlk olarak, Fethullah Gülen’in avukatı Nurullah Albayrak reddi hakim talebinde bulunarak, “İddianamede açık kaynaklara dayandırılarak Brezilya’da yapılan yolsuzluk operasyonu bile bu salondaki sanıklara isnat ediliyor. Mahkemenin bu gibi iddiaların yer aldığı iddianameyi kabulü tarafsız olmadığının göstergesidir.” dedi.

Albayrak’tan sonra asker avukatı Gayıranal tekrar söz aldı. Gayıranal, “Savcı kendi hukuki değerlendirmesini yapması gerekirken bunu yapmayarak TEM şube ve istihbarat evraklarını iddianame olarak sunmuş.” ifadelerini kullandı. CİHAN


http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/musteki-avukat-durusmada-polislere-kufretti-1070904/