Haber: Hakan Dirik
Fotoğraflar: Oğuz Yıldız
Cumhuriyet.com.tr

8’i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın önceki günkü duruşmasında, mahkeme, aralarında ast üst ilişkisi bulunan kişilerin aynı avukatlar tarafından savunulamayacağına hükmederek, sanıklardan avukatlarını seçmelerini istemişti. Mahkemenin verdiği 1 günlük süreyi yetersiz bulduğunu açıklayan bu konumdaki 19 sanık, dünkü duruşmada, bu istemi yerine getirmek için ek süre istedi. Tüm sanıklar “diyeceğim başka bir şey yoktur” derken, patronun oğlu, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, kendisine yöneltilen suçlamaların “teknik” olduğunu söyledi. Hangi “kuvvetli suç şüphesi” nedeniyle tutuklu kaldığını “anlayamadığını” dile getirerek, suçlamalarla kendisine yüklenen suç arasındaki illiyet bağının kendisine anlatılmasını istedi. Can Gürkan’ın avukatı Kadir Tekin de bu savunmanın ardından müvekkilinin yalnızca “yönetim kurulu başkanı “ olduğu için tutuklu bırakıldığını, bunun da “vicdanını sızlattığını” söyleyince duruşmayı izleyen madenci aileleri galeyana geldi. Avukat Tekin’in Gürkan’a tahliye talep etmesinin ardından ailelerden “O zaman bizi tutuklayın. Demek ki çocuklarımızı biz öldürmüşüz. Bile bile yakmışız çocuklarımızı” sesleri yükseldi.


[Haber görseli]Ailelerin isyanı, ara karar için mahkemeye ara verilmesi sırasında da sürdü. Mahkemede “oyunlar döndüğünü” düşünen madenci yakınlarından fenalaşanlar oldu. Avukatlar, “adaletin geciktirilmek istendiğini” kaydeden aileleri sakinleştirmek için yoğun çaba harcadı. ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile Can Atalay, ailelerle toplantı yaparak, “Tüm sanıkların avukatlarını şirket tutmuştu. Avukat parasını şirketin ödediği mühendisler, işçiler şirket aleyhine konuşamıyordu. Bu yüzden herkes şirketin istediği gibi konuşuyordu. Mahkeme ‘Ben bu rezilliğe ortak olmam’ dedi. Mahkemedeki oyun bozuluyor. Dava daha başlamadı bile. Bu hesap sorulmadan işini peşini bırakmayacağız” dedi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, menfaat çatışmaması yaşanmaması, bunun için de sanıkların her birinin ayrı avukat tutmaları için ek süre verilmesine hükmetti. Can Gürkan’ın “anlayamadığı” tutukluluk gerekçelerini de tek tek sayan mahkeme heyeti, “kuvvetli şüphe” nedeniyle tutuklulukların devamına karar verdi. Davayı da 18 Ağustos’a erteledi.

Duruşmanın ardından açıklama yapan Kozağaçlı, “Başından beri işçilerin şirket patronu ve amirleriyle aynı avukatlar tarafından savunulması sıkıntı yaratıyordu. 2 bin lira alan maden mühendisinin, gerçekleri anlatamamasında bu avukatların da etkisi var. Patronları ve yöneticileri korumak için susmaya devam ederlerse, onlar kurtulur, kendileri hapis yatar. Onlara sesleniyoruz, ‘Ucuz bir oyuna alet olmayın’. Adalet yerini bulana kadar bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

[Haber görseli]301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciasının ikinci duruşmasının ikinci oturumu bugün görüldü. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın dünkü oturumunda, mahkeme heyeti sanıklar arasındaki menfaat çatışması nedeniyle avukatların hangi sanıkları savunacaklarını seçmesini istemişti.

Bugünkü celsede ise sanıklar, yeni avukat bulma ve avukatların dosyayı inceleyebilmesi talebiyle süre istedi.  

Aileler bu süre talebine tepki gösterirken, Mahkeme heyeti ara karar için duruşmaya 30 dakika ara verdi. Ara sırasında aileler ve avukatları bir araya gelerek çıkacak karara ilişkin bir toplantı yaptı.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, askerde bulunan sanık Ertan Yılmaz'ın mahkemeye zorla getirilmesine, suçu işlediklerinin somut delilleri olduğu gerekçesi ile tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Tutuksuz sanıkların zorla getirilmesine ve sanıkların avukat talebi üzerine davanın 18 Ağustos 2015 tarihine ertelenmesine karar verdi. Çıkan karardan dolayı bazı madenci aileleri fenalaştı.

KOZAĞAÇLI: ERTELEMELER; AİLELERİN TEPKİSİNİ ARTIRIYOR

Dava çıkışı değerlendirme yapan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, "Dava bir kez daha erken kesintiye uğradı. Biz nihai olarak doğru karar verildiği kanaatindeyiz. Çok büyük bir sermaye şirketiyle karşı karşıyayız, tekniker ve mühendis avukatlarının düzenlenmesi de bu sermaye grubu tarafından yapılıyor. Biz bu avukatlık ilişkisini anlattık. Mahkeme geç de olsa talebimizi kabul etti" dedi. Madende çalışan Tekniker ve Mühendislere seslenen Kozağaçlı, "Hayatınızı karartmayın. Sadece vicdan ve ahlak meselesi olarak değil, bu şekilde patronlarını korumaya devam ederlerse onlar kurtulur kendileri yatarlar" dedi. Son olarak da mahkemenin sürekli erteleniyor olmasının ailelerin tepkilerini arttırdığını belirtti.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/299741/Katliama_avukat_araniyor_.html