Edirne’deki bir duruşma için İstanbul’dan gelen kadın avukat, üstünü aratmadı, x-ray cihazından geçmedi. Bunun üzerine polis tarafından yaka paça dışarı atıldı. Yıldız Ceren Okur adlı avukat bunun üzerine polisler hakkında şikayetçi oldu.

İstanbul'dan Edirne Adliye Sarayı'na duruşması için gelen Avukat Yıldız Ceren Okur, adliye girişinde X-ray cihazını girmeyi ve üstünü aratmayı kabul etmeyince güvenlik noktasındaki polisler tarafından yaka paça dışarı atıldı.

Avukat Okur savcılığa giderek polislerden şikayetçi oldu. Edirne Adliye Sarayı'nda kısa bir süre önce uygulamaya konulan, avukat, hakim ve savcıları da kapsayacak şekilde x-ray cihazından geçmeyi ve gerekirse üst aramanın önünü açan denetim Edirne Barosu'na bağlı avukatlarca kabul edilmiş, uygulamanın ilk günü yine İstanbul'dan duruşma için gelen İstanbul Barosu'na bağlı avukatlar tepki göstermişti. Dün sabah yine İstanbul'dan duruşma için gelen Edirne’ye gelen İstanbul Barosu avukatı Yıldız Ceren Okur x-ray cihazından geçmeyi ve üst aramasını kabul etmeyince gerginliğe ve tartışmaya yol açtı.

MESLEKTAŞ DAYANIŞMASI

Avukat Yıldız Ceren Okur adliye girişindeki görevli memurların, x-ray cihazından geçmesi ve çantasını da bırakması istemesi üzerine bunu kabul etmedi ve görevli polis memurları olarak böyle bir haklarının olmadığını ifade etti. Bunun üzerine, avukat Okur bir kadın polis memuru tarafından yaka paça adliye dışarısına çıkarıldı. Yaşanan olayın üstüne neye uğradığını şaşıran avukat Okur, hemen İstanbul Avukat Hakları Merkezi'ne durumu bildirdi. Durumdan haberdar olan Edirne Barosu ve baroya ait Avukat Hakları Merkezi'ne bağlı avukatlar meslektaşlarının yanına gelerek destek ve yardımcı oldular.  Avukat Okur, kendisini bu şekilde davranan görevli polis memurlarından savcılığa dilekçe yazarak şikayetçi oldu ve suç duyurusunda bulundu.

“ÜSTÜMÜ ARATMAM”

Olayı GÜNDEM’e anlatan ve Çağlayan Adliyesi'nde de sık sık bu durumun yaşandığını belirten avukat Okur “Adliyelerdeki avukatlara yönelik üst aramasının kanunen bir dayanağı yok ve bu yönde emir verilemez. Ben avukatım ve benim üstümü aratmama gibi bir yükümlülüğüm var. Bu bir hak değil yükümlülüktür. Bu yükümlülükten kendi rızamla ben de vazgeçemem bir başkası da. Çünkü bizden sonraki gelecek avukatları bu yükümlülüğü bırakmak zorundayız. Üstümü aratmama hakkım ve yükümlülüğüm bana uluslararası sözleşme ve yasalarla tanınmış bir durumdur. Bundan kimse feragat edemez” dedi.

X-ray cihazından geçmemesini ve çantasını aratmamasının nedenini anlatan avukat Yıldız Ceren Okur sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben duruşma için giriyorum adliyeye. Çantamın içerisinde müvekkilime ait herhangi bir delil bulunabilir. Çantamı arattığım an o delili mahkeme heyetine sunmadan ortaya çıkarmış olurum. Bu kabul edilemez bir durumdur. Ayrıca x-ray cihazından geçmeyi arama değil tarama olarak lanse etmeye çalışıyorlar, bu kesinlikle doğru değildir. Ben ve çantamı o cihazdan geçirdiğim an polis memuru çantamı açmak isteyebilir o zaman bu tarama değil arama olmuş olur. Şimdi bana bunu yapan polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunarak şikayetçi olduk. Aynı yönde mahkemeler Çağlayan Adliyesi için de İstanbul'da devam ediyor. Edirne için benim suç duyurum ve soruşturma sonrası açılacak dava bir emsal olacak. Dava sonucu avukatların üst aramasından geçmesi konusunda olumlu veya olumsuz olsun, uygulama hakkında bir emsal kararı taşıyacak.”

ÇAĞLAYAN'DAKİ DURUM

Çağlayan Adliyesi'ndeki son durumu ve uygulamanın nasıl yapıldığına dair sorularımız üzerine Okur “Çağlayan Adliyesi'nde bu tip uygulamaları kabul etmedik. Sadece çipli avukat kartlarımız var onları okutarak ne x-ray cihazından geçerek ne de üstümüzü aratmadan içeri giriyoruz. Sadece böyle bir hakları da yok ama görevli polis memurları üstümüzü aratmayınca, hakkımızda tutanak tutuyor ve bizi içeri alıyor. Şimdilik böyle. Buradaki görevli polis memuruna bunu yapabileceğini söylememe rağmen yapmadı ve beni zorla dışarı çıkardı” ifadelerini kullandı.

BAROLAR MÜDAHİL

Daha önce Edirne Barosu'nun ve baroya bağlı avukatların neden bu uygulamaya karşı çıkmadığını ve şikayetçi olmadıklarına anlam veremediğini söyleyen Okur “Edirne'de ilk defa bu uygulama hakkında ben şikayetçi olmuş oldum. Tabii her an sanık konumuna da düşebilirim. Çıkacak karar da Türkiye çapında bir emsal olacak. Soruşturma sürecinden sonra mahkeme süreci başlayacak. Edirne Barosu ve İstanbul Barosu müdahil oldular. Bundan sonraki sürecin hep beraber takipçisi olacağız” diye konuştu.

Kaynak: http://www.gundemedirne.com/