Antalya'da yaz sezonunun gelmesiyle birlikte eğlence merkezlerinden gürültü kirliliği denetimleriyle ilgili sesler yükseldi. Konutlara yakın olan ve müzik yayını yapan eğlence merkezleri bir anda 23 bin 249 liralık cezalarla karşı karşıya kaldı. Bu yıl yoğunlaşan denetimlerde Antalyalı bir avukatın verdiği hukuk mücadelesinin payı olduğu ortaya çıktı. Avukat Ahmet Selim Kadıoğlu, Çevresel Gürültünün Yönetimi Yönetmeliği'nde konutları 'çok hassas alan' olmaktan çıkartan değişikliğin iptali için 4 yıl hukuk mücadelesi verdi. Son olarak Danıştay 14'üncü Daire Başkanlığı itirazı haklı bularak, konutları yeniden 'çok hassas alan' içine aldı. Kadıoğlu'nun verdiği mücadele sonunda artık konutların 250 metre yakınında açık yada yarı açık alanlarda müzik yayını yapmak tamamen yasak hale geldi. 

SOKAK DÜĞÜNÜ 
Kadıoğlu'nun mücadelesi sokak düğünlerine karşı başlamıştı. Tam bir gürültü düşmanı olan ve evinde televizyonu dahi olmayan Kadıoğlu, öncelikle kendi mahallesinde kapalı pazar alanında yapılan düğünleri durdurttu. Ahmet Selim Kadıoğlu, bunun için Muratpaşa Belediyesi yönetimi ile defalarca karşı karşıya geldiğini söyledi. Kadıoğlu, ardından mahalle aralarında düğünlerin tamamen durdurulması için kollarını sıvadı. 

HASTA DA ÖĞRENCİ DE VAR 
Kadığolu, bunun için ilk adımı 2011 yılında Çevresel Gürültünün Yönetimi Yönetmeliği'nde konutları 'çok hassas alan' olmaktan çıkartan değişikliğin iptali için dava açarak attı. Kadıoğlu gürültü ile savaş gerekçesini şöyle açıklıyor: "Hastalar dinlenebilsin diye, hastaneler çok hassas bölge. Öğrenciler ders çalışsın diye yatılı okullar çok hassas bölge. Konutlar tüm bu gerekçeleri barındırıyor. Hem dinlenmesi gereken hasta olabilir, hem de sınavına çalışacak öğrenci olabilir. Bu nedenle konutlar çok hassas bölge olmalı." Genç avukatın bu gerekçelerle açtığı dava sonucu Danıştay 14'üncü Daire Başkanlığı oybirliği ile kararını verdi ve konutlar çok hassas bölgeler arasına girdi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, temyiz talebinde bulundu ama 11 Haziran 2015'te Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da kararı onayladı. Artık yasal süreç sona erdi.

VATANDAŞA DESTEK 
Vatandaşlara da ücretsiz hukuk danışmanlığı hizmeti vereceğini açıklayan Kadıoğlu, "Evleri yakındaki eğlence merkezlerinin yaptığı müzik yayınından yada sokak düğününden rahatsız olan vatandaş önce polisi arayarak şikayet etmeli. Zabıtayı da arayabilirler. Eğer müdahale edilmezse BİMER'e bildirsinler. Ben de bu alanda vatandaşlara ücretsiz hukuk danışmalığı hizmeti veririm. Onlar için dava açabilirim" dedi. 

VALİLİKLERE SUÇ DUYURUSU
Şimdi Kadıoğlu'nun hedefinde yönetmeliğin uygulanması var. Başta konut ve eğlence merkezlerinin iç içe olduğu turistik Kaleiçi bölgesi ile Lara'da denetimler yapılması için Antalya Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, kaymakamlıklar, ilçe emniyet müdürlükleri ve belediye başkanlıklarına yazı yazarak denetimlere başlanmasını talep etti. Gürültüyle mücadele etmeyen kamu yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Kadıoğlu, "Kanun onlara bir görev veriyor. Bunu uygulamak zorundalar" diye konuştu. 

KOMİSYON KURULMUŞTU 
Antalya'da Vali Muammer Türker başkanlığında yapılan toplantı sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Muratpaşa Belediyesi'nden oluşturulan komisyon kurulmuştu.. Komisyonun 2015 yaz sezonun başlamasıyla gerçekleştirdiği ilk denetlemelerde Kaleiçi ve Lara'da 30 işletme denetlenmiş 20 işletme hakkında tutanak tutulmuş ve 450 bin lirayı aşkın ceza kesilmişti. Eğlence mekanı işletmeleri ve müzisyenler denetlemelere isyan etmişti. 


Sabah