Adalet Bakanlığının açtığı dava sonucu “Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatların Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik”in yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. İşçi Avukatlar Merkezi, yönetmelikteki hak kazanımlarına sahip çıkmak için mücadele çağrısında bulundu.

Bir avukatlık bürosunda ücret karşılığı çalışan avukatlar tarafından kurulan İşçi Avukatlar Merkezi, Adalet Bakanlığının başvurusu sonucu Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan “Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatların Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik”e sahip çıkmak için harekete geçti. 

İşçi avukatların asgari ücretini, sigortasının gerçek maaşı üzerinden yatırılmasını, yol ve yemek ücretlerinin işveren tarafından ödenmesini, ücretli ve ücretsiz izin günlerini, fazla mesai saatlerini, fazla mesai ücretlerini, avukatın hamilelik dönemindeki çalışma koşullarını, evlilik iznini, mesleki seminerlere katılma, CMK, adli yardım gibi mesleki faaliyetlerde bulunmasını, çalışma ortamlarının elverişliliğini düzenleyen yönetmelik, Adalet Bakanlığının açtığı dava sonucu durduruldu. 

YÖNETMELİK İPTAL EDİLDİ, İŞÇİ AVUKATLAR HAREKETE GEÇTİ
Söz konusu yönetmeliğin, Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasının ardından, İşçi Avukatlar Merkezi harekete geçti. Ciddi hak ihlali yaşayan işçi avukatların hak mücadelesini yükseltmeye çağıran ve yönetmeliğin içerisindeki hakları anlatan iki bildiri yayınlandı. Adliyelerde tüm gün bildiri dağıtan İşçi Avukatlar Merkezi, geniş çaplı bir çalışma başlattı.
İki hafta boyunca adliyelerde dağıtılacak olan bildiriler, baro odalarına, yemekhanelere, icra müdürlüklerine ve adliyenin her köşesine bırakıldı.

İŞTE O BİLDİRİ
İşçi Avukatlar Merkezi'nin yayınladığı bildiri şöyle: 

İŞÇİ AVUKATLAR, YÖNETMELİĞİN İPTALİNE KARŞI HAK MÜCADELESİNİ BİRLİKTE BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYOR
İşçi avukatlar olarak, mücadelemiz ve çabalarımız neticesinde “Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatların Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik”ini Türkiye Barolar Birliği’ne kabul ettirdik. Ancak TC. Adalet Bakanlığı, işçi avukatların çalışma hayatını düzenleyen yönetmeliğin, yürütmesinin durduruması ve iptali için Danıştay 8. Dairesi’nde Türkiye Barolar Birliği’ne karşı dava açtı.

Kurulan büyük hukuk şirketlerinde ya da küçük/orta çaplı hukuk bürolarında ciddi hak ihlalleri yaşanmaya devam ediyor. İşçi avukatların aldıkları ücret asgari ücret üzerinden gösterilerek sigorta primleri yatırılıyor ya da hiç yatırılmıyor. Kayıt dışı ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak görülen işçi avukat duruşmaya giderken kaza geçirse iş kazası sayılmayacak şekilde bir çalışma düzenine tabi tutuluyor.

İzin süreleri kısıtlı veriliyor, yemek ve yol ücretleri ödenmiyor. Esnek çalışma saatleri denilerek işçi avukat fazla mesaiye zorlanıyor ve fazla mesai ücretleri ödenmiyor. Bir avukatın takip edebileceği dosya sayısının çok üzerinde dosyayı takip etmesi bekleniyor. İşçi avukat devamlı koşuyor, devamlı iş yetiştirmeye çalışıyor.

Şirketleşme, uzmanlaşma, piyasalaşma adı altında sömürü ve hak gaspları devam ettiği sürece verilecek daha çok mücadele,  atılacak daha çok adım var, ancak ilk aşamada yıllarca verdiğimiz mücadele neticesinde yürürlüğe giren Yönetmeliğin iptal edilmemesi, uygulamaya devam edilmesi ve kazanımlarımızı kaybetmememiz hepimizin öncelikli yükümlülüğüdür.

Bu dava, tüm işçi avukatların davasıdır. Bu nedenle İşçi Avukatlar olarak her birimiz ayrı ayrı Danıştay 8. Dairesinin ”Yönetmeliğin Yürütmesinin Durdurulması Kararı”na karşı TBB tarafından yapılan itirazın yanında davaya müdahil olmak için dilekçelerimizi sunuyoruz.

Mahkeme kalemlerinde, haciz arabalarında, duruşma salonu önlerinde yan yana çalıştığınız meslektaşlarınız olarak hukuk şirketlerinin gölgesinde ayakta kalmaya çalışan tüm işçi avukatlara sesleniyor ve Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması kararına karşı TBB tarafından yapılan itirazın yanında sizleri de davaya müdahil olmaya çağırıyoruz.
Kazanımlarımıza sahip çıkmak için hep birlikte mücadeleye…

İŞTE ADALET BAKANLIĞININ İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİĞİ HAKLAR
İşçi Avukatlar Merkezi, Adalet Bakanlığının iptal edilmesini istediği avukat haklarını da bir bildiriyle kamuoyuna duyurdu. Bildirinin tamamı şöyle: 


Sol haber