Müvekkiller, hukuki ihtilaflarına çözüm üretebilmesi için, doğal olarak en iyi avukatla çalışmak isterler.

Ahmet Erkan / Hukuki Tavsiyeler

Avukata ihtiyaç duyanların bir kısmı, intetnet üzerinden avukat araştırmaktadırlar.

Arama motorlarında, “en iyi avukat, en başarılı avukat, en iyi ceza avukatı, en iyi boşanma avukatı” gibi sorgular yaptığınızda, bir kısım avukatların üst sıralarda çıktığını görürsünüz.

İnsanlar da “en iyisi demekki bu” diye düşünüp o avukatla görüşmek, işini o avukata vermek isterler.

Google istatistiklerine göre,

“En iyi avukat” ayda 170 kez,

“En iyi boşanma avukatı” ayda 140 kez aratılmaktadır.

Biraz daha az iddialı olan “boşanma avukatı” kelimelerinin ise aylık aratıldığı rakam 9 bin 900′ dür. Bu rakamlar bize, internet üzerinden de ciddi bir avukat arayışı olduğunu göstermektedir.

Oysa bu, büyük bir kandırmacadan ibarettir. Yukarıdaki gibi veya benzer kelimelerle yapılacak bir sorgu sonucu ilk sıralarda çıkan avukatlar veya avukatlık büroları,  iyi olduklarından değil, reklam yasağı kurallarına uymayarak, arama motorlarına para ödeyerek reklam verdiklerinden veya kendilerine ait avukatlık bürolarının aramaya yapılan kelimelerde seo çalışması (search engine optimization) yapmış olduklarından ilk sıralardadırlar.

Kamu hizmeti niteliğinde olduğundan bahisle avukatlara getirilen reklam yasağı, büyük eleştiriler almakla birlikte, yönetmeliği ve yasağı pek kaale alan avukat olduğu da söylenemez.

Yönetmelik gereği, yasağa ayıkırı davrananlar hakkında baronun resen inceleme başlatacağı belirtilmiş ise de, bugüne kadar hakkında resen disiplin soruşturması başlatılan avukat olduğunu hiç sanmıyoruz. Baroların da, yasak ihlallerini pek ciddiye almamasını, reklam yasağının günümüz şartlarında uygulanmasının yerinde olmadığı, abartılmamak suretiyle bir avukatın kendi tanıtımını yapmasının doğal olduğunu anlamış olmalarından kaynaklandığını düşünüyoruz.

Müvekkil edinebilmek, para kazanabilmek adına, en iyi olduğunu iddia edebilecek kadar gözünü karartan ve parayla reklam veren avukatların, reklam yasağının uygulanmamasından kaynaklı boşluğu, haksız rekabet yaratacak şekilde paraya çevirme çabalarını hiç bir şekilde etik bulmuyoruz.

Özellikle internet üzerinden avukat bulmak isteyenlere de, gözünü para hırsı bürümüş ve iş alabilmek adına her yolu mübah gören bu avukatlardan veya avukatlık bürolarından özellikle uzak durmaları hususunda uyarma ihtiyacı duyuyoruz.

Makaleyi sonlandırmadan önce arama  motorlarında  “süper avukat” kelimelerinde kendilerini etiketleme veya reklam verme medeni cesareti gösteren var mıdır diye merak edip baktık.

Süperimiz de varmış maşallah.

Allah ıslah etsin ne diyelim…

KAYNAK: Hukuki Tavsiyeler

http://www.baroturk.com/internette-en-iyi-avukat-kandirmacasi-5559h.htm