FRANSA'DA AVUKAT OLMAK. CENNETTEYİZ FARKİNDA DEGİLSİNİZ.

Fransa’da avukat olmak isteyenlerin izleyeceği yol uzun ve zorluklarla doludur.
Şöyle ki;
1. Öncelikle üç yıllık hukuk lisans eğitimini başarmak gerekir.
2. Fiilen zorunlu hale getirilen yüksek lisans/dördüncü yıl eğitiminden sonra “M1” düzeyi master derecesi alınmalıdır.
3. Dört yıllık bu eğitim ve yüksek lisans derecesinden sonra Hukuk Fakülteleri bünyesindeki Hukuk Eğitimi Enstitüsünde bir yıllık avukatlık sınavına hazırlık eğitimine 550 EURO ödeyip katılarak sonunda yapılacak ve en fazla üç kez girilebilen yazılı ve sözlü sınavı (kompozisyon, muhakeme yeteneği testi, pratik çalışma testi olmak üzere yazılı ve toplam 13 saat) başarmak gerekir. Yazılı sınavdan sonraki mülakat bölümünü 3 avukat, 2 yargıç ve 2 hukuk fakültesi öğretim üyesinden oluşan bir jüri yapmaktadır. Bu sınavda başarı oranı % 40 dır.
4. Bu eğitimi başaranlar iki yıllık avukatlık stajına hak kazanır. Stajyerin, bölgesel staj eğitim merkezi (15 adet) niteliğindeki Baro Eğitim Okulu’na 1600 EURO ödeyip (Bu eğitimin öğrenci başına toplam maliyetinin 8000 EURO olduğu, bu maliyeti Devlet ve baronun karşıladığı belirtiliyor.) devam ederek (derslere katılım zorunlu) “öğrenci avukat” sıfatı ile 18 aylık avukatlık stajını tamamlaması, yazılı, sözlü ve yabancı dil testinden oluşan, baronun yaptığı ve bir stajyerin ancak iki kez girebildiği Staj Değerlendirme Sınavı’nı (CAPA) başarması gereklidir.
5. Stajın avukat yanında yapılan son altı aylık bölümünde, staj yapılan büronun stajyere ücret ödemesi zorunludur. Bu ücret, söz konusu avukatlık bürosunda istihdam edilen avukat sayısına göre 768 EURO ile 1088 EURO arasında değişmektedir.
Görüldüğü gibi hukuk fakültesinden sonra üç yıllık avukatlık eğitimi alınmakta ve iki kez sınava girilmektedir. Fransız avukatlarının, Paris Barosu’nun ve Fransa Barolar Birliği’nin kurduğu bu sistemde Fransa’da hukuk fakültesine giren öğrencilerin ancak % 20’si avukat ve % 5’i hakim olabilmektedir.
Fransa’da avukatlar, bölgesel staj eğitim merkezlerinden iki yılda 40 saat meslek içi eğitim almak zorundadır.
Paris Barosu ikiyüzyıllık geçmişi ile bu mesleki kurumlaşmayı başarmıştır. Fransa’da avukatlık, az sayılabilecek avukat sayısına karşın ulaştığı nitelik ile çok ülkeden daha üst düzeydedir.

Necip Şenel 
KAYNAK: http://hukukmedeniyeti.org/haber/3203/fransa-da-avukat-olmak-cennetteyiz-farkinda-degils/