Fetö Soruşturmalarında Avukatlık ile ilgili, Av. Esen Yücel, Av. Ali Rıza Dizdar ve Av. Rahmi Ofluoğlu ile söyleşiler yaptık.

Bugün ilk söyleşi ;

Av. Esen Yücel Söyleşisi

Deneyimli bir avukat olarak, genelde siyasi soruşturmalar ile güncel olması bakımından FETÖ soruşturmalarında savunmanın konumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Herkesin savunma hakkı vardır. Hiç kimse peşinen suçlu yerine konulamaz. Biz hukukçulara savunma görevimizden ötürü hiçbir kınama yapılamaz, eleştiri getirilemez. Bu şekilde avukatlar üzerinde yıldırma, korkutma ve sonuç olarak bir çekinme yaratılırsa bundan en çok savunma zarar görür. Sonuç olarak hukuk düzeni zarar görür. Savunma; yargılamanın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Ceza Hukuku’nun temel amacı maddi gerçeği açığa çıkarılması, ortaya çıkarılmasıdır. Bu açıdan baktığımızda sanıkların olay içerisindeki pozisyonunun değerlendirilmesi çok önem kazanmaktadır. Sanık olayın neresindedir? Asli fail midir, yardım yataklık konumunda mıdır, istek ve iradesi dışında mı olaya katılmıştır?

Bu gibi hukuki durumların ve sanığın özel durumunun saptanması ancak adil ve bağımsız bir yargılama ve özgür her türlü baskıdan uzak bir savunma ve yargı ile mümkündür.

Yukarıda baskıdan söz ettiniz. Baskıyı nasıl hissettiniz, ne şekilde yapılıyor?

Hapishanelerde görüşmeleri iki görevlinin nezaretinde yapıyoruz. Bir görevli de koridorda bulunuyor.

Tutulan Notlara El Konuluyor

Müvekkille konuşurken aldığımız notlara el konuluyor. İnfaz savcısının denetiminden sonra adresimize gönderileceği söyleniyor. Benim iki hafta önce el konulan notlarım hala bana gönderilmiş değil.

Avukat Bey Yüksek Sesle Konuşun!

Arada bir “Avukat Bey yüksek sesle konuşun! Ses kayıt cihazının düzgün kayıt yapması gerekir.” şeklinde ikaz ediliyoruz.

Bir Mahalle Baskısı Hissediyor musunuz?

Evet, mahalle baskısı var. Her yerde neden bu davaları alıyorsunuz diye sorgulanıyoruz, daha dün bizim ofisimizde böyle bir tartışma yaşandı.

Avukatlık ücretlerini almakta güçlük çekiyor musunuz? Sizin de bildiğiniz gibi haklarında soruşturma olanların mal varlıklarına ve banka hesaplarına el konuluyor.

Sizin bu dediğiniz kamu görevlileri için söz konusudur. Ancak kamu görevlisi olmayanlardan da ekonomik durumu kötü olanlar mevcut. Şüpheliler eş dost akraba dayanışması ile parasal sorunlarını aşmaya çalışıyorlar. Ücretler konusunda çok büyük sorun yaşamıyoruz.

Son olarak söyleyeceğiniz bir şey var mı?

Umarım bu uygulamalar geçicidir. İnşallah en kısa zamanda normal bir hukuk düzenine dönülür.

Yarın Av. Ali Dizdar Söyleşisi....


www.adaletbiz.com