Soruşturma gizli,  şüpheliye atılı suç söyleniyor, deliller ise gizli.   Avukat tutukluluğun incelenmesi için dilekçe yazacak ama nasıl? Delilleri bilmiyor.
Tutuklu avukat görüşmeleri, görevli gözetiminde ve kamera kaydı yapılıyor. Tutuklu ile delilleri tartışacaksınız, belki şüpheliden doğruyu söylemesini isteyeceksiniz. Şüphelinin sorulara doğru cevap vermesi her zaman etkin pişmanlık değildir. Adam suçlu değilse neye pişman olacak? Şüpheli gerçekte suçlu olmasa bile söyleyecekleri soruşturmaları olumlu etkileyebilir. Her şey gizli olduğu için avukat şüpheliye ne önerebilir, ne tavsiye edebilir? Avukat şüpheli ile kamerasız, kayıtsız, gözetimsiz özgür bir ortamda görüşebilse bütün ihtimalleri birlikte değerlendirme imkanları olacak..
FETÖ soruşturmalarında avukatlık karanlıkta yol aramak gibi..
Avukat sorgu tutanaklarından anladığı kadarı ile belli konuların araştırılmasını istiyor, taleplerinin kabul edilip edilmediğini öğrenemiyor, soruşturma sonuçlarını göremiyor.
Avukatların dilinden düşmeyen bir şarkı var bugünlerde;
Heryer karanlık 
Pûr nur o mevki 
Mağrip mi yoksa makber mi Yarab
Bu dönemde avukat olmak ya da olmamak?
TUTUKLU AVUKATLARI
Görebildiğimiz kadarı ile tutuklu avukatlarının kahir ekseriyeti FETÖ’ya muhalif olanlardan. Şu veya bu şekilde FETÖ ile geçmişte teması olan avukatlar suçsuz kişiler olsalar da FETÖ davalarını korkudan üstlenmiyorlar. Şüpheli ve tutuklular da bu durumun farkında.. Avukat tutan şüpheli ve tutukluların tek istediği var; hukuk kurallarının uygulanması, ne ile suçlandıklarını bilmek..
AVUKAT TUTMALI MI TUTMAMALI MI?
Tutuklama ciddi bir iştir. Böylesi ağır bir suçla suçlanan kişiler eninde sonunda savunmaları için avukata ihtiyaç duyacaklardır. Bugün dosyalar gizli, avukatların bu durumda yapacakları çok bir şey yok diye avukat tutmamaları,  avukat sorunlarını iddianamenin mahkemeye sunulacağı güne ertelemeleri doğru bir karar mı?
Bizce doğru bir karar değil..  İddianamenin açıklandığı aşamada herkesin bir avukat tutacağını düşünün; bu durumda 50 bin tutukluya teorik olarak 50 bin avukat lazım. Oysa Türkiye’de bu davalarda avukatlık yapacak kişi sayısı çok sınırlı. Bu aşamada avukat daha pahalı ve belki de zor bulunur olacak?
Zor bir durum..
Tutuklu düşünüyor;  avukat tutmalı mı tutmamalı mı?
Avukat düşünüyor; avukat olmak ya da olmamak..
EKONOMİK SORUN
Tutuklu ve yakınlarının en büyük sorunu bugünlerde ekonomik.. İşini kaybeden tutuklu ve yakınları ekonomik nedenlerle avukat tutamıyorlar.
EKONOMİK SORUNA PRATİK ÇÖZÜM
Aynı soruşturma dosyasından tutuklu bulunan birkaç kişi birlikte avukat tutunca avukatlık ücreti onlar için uygun olabiliyor. Çünkü aynı soruşturma dosyasından bir kişinin avukatı olmakla 5 kişinin avukatı olmak arasında çok fazla bir fark yok..
Kısaca bugünlerde tutuklu olmak da zor avukat olmak da..
Hayırlısı..
 
 RAHMİ OFLUOĞLU
AVUKAT

 

Türkiye’de ve İngiltere’de avukat olmak