Yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına, çok sayıda kişinin de tutuklanmasına neden olan ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarının anayasaya aykırı olduğu yönündeki başvurusu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderilen Avukat Özgür Urfa ifadeye çağrıldı.

Kırklareli’nde görülen bir ‘başbakana hakaret’ davasında yaptığı savunmada ‘Erdoğan’a hakaret’ ettiği iddiasıyla baroya şikayet edilen Avukat Urfa, bağlı olduğu İstanbul Barosu’na savunma vermiş, savunmasının ardından ‘kovuşturmaya yer yoktur’ şeklinde sonuçlanan karara Erdoğan’ın avukatları ve Cumhuriyet savcısı bu kez de itiraz etmişti. Fakat bu itiraz da baro tarafından reddedilmişti.

Adalet Bakanlığı, söz konusu baronun itirazının iptali için Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Bununla birlikte bakanlık, Ankara Cumhuriyet Savcılığına yazı yazarak bu dilekçedeki ifadelerin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesindeki ‘cumhurbaşkanına hakaret suçunu oluşturabileceği’ gerekçesiyle soruşturma açılmasını istemişti.

Bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Savcılığı Avukat Urfa’nın ifadesinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Savcılığına talimat yazısı yazdı. Emniyetten aranarak ifadeye çağrılan avukat Özgür Urfa, “avukatlık göreviyle ilgili soruşturmalarda ifadesinin bizzat savcı tarafından alınması gerektiğini’ belirterek, karakola ifade vermeye gitmedi.

İleri’den Meryem Yıldırım'a konuşan avkat Urfa, “ifadeyi talimatı veren savcıya vermek için savcılığa gideceğim” dedi.

‘ERDOĞAN’A HAKARET’İ AYM’YE TAŞIYAN AVUKAT CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR

Baroya yapılan şikayetin sonuçsuz kalması nedeniyle, şimdi de savcılık şikayetiyle yargılanmasının ve cezalandırılmasının istendiğini düşünen Urfa, “Şikayet ve suç duyurusunun asil sebebi ise onlarca ‘cumhurbaşkanına hakaret’ davasında avukatlık yapmam olduğunu ve bu suçun anayasaya aykırılığı sebebiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasını sağlamamız olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr