Duruşmaya bir önceki dosyası uzadığı için sadece birkaç dakika geç kalan avukat Hibe Gökalp, gecikeceğini haber vermesine rağmen dosyayı aldıran meslektaşına isyan etti.

Olayı “mesleğimden utanır hale geldim” diyerek sosyal medya üzerinden duyuran avukat Hibe Gökalp’in paylaşımı meslektaşlarını ikiye böldü; bazı avukatlar “Bu meslek artık yapılamaz hale geldi maalesef” - “Pek çok yerde var bunlardan” diyerek tepki gösterse de bazı avukatlarda “Hayatta kimseyi beklemem” - “5 dakikadan fazla beklemem” şeklinde yorumlarda bulundu.

hukukihaber.net'e özel açıklamada bulunan avukat Hibe Gökalp "Tüm meslektaşlarım bu konudan muzdarip. Umarım konu ile ilgili farkındalık oluşur ve meslektaşlarımız meslek etiğine uygun davranırlar" dedi.

İşte o paylaşım; 

'Duruşmalarda karşı taraf vekilini (davacı ya da davalı sıfatına bakmaksızın) saati, sırası gelmiş olan tarafı olduğum dosyalarda meslektaşımı beklerim. Trafiğe takılmış olabilir, bir aksilik yaşamış olabilir. Bununla yetinmem, varsa dosyadan yoksa kendi ofisimi olmadı baroyu arayarak karşı taraf vekili meslektaşımın ofis, cep telefonu numarasını temin etmeye çalışır, kendisine ulaşınca da duruşma salonu önünde beklediğimi, merak etmemesini iletirim... Hele ki şehir dışından ya da civar ilçelerden geliyorsa bu hassasiyetim daha da fazla olur... Bugün bir önceki dosyam uzandığından 3 dakika geciktiğim, haber verdiğim halde davacı vekili olduğum dosyayı aldıran ve üstüne yetmezcesine oturup kahve, sigara içebilen meslektaşlarım sayesinde mesleğimden utanır hale geldim. İsminin önündeki etiketten önce İnsan olmak lazım.'

"Avukat-Hakim-Savcı Tüm Hukukçular Omuz Omuza!" facebook grubunda günün tartışma konusu olan paylaşıma ilişkin hukukçuların yaptığı yorumlar ise şöyle;

- Her meslektaş grubunda sürekli ismini vererek acımasızca eleştir. Kendisi utanmasa bile meslektaşların tepkilerini göstererek gereğini yapar.

- Meslek etiği, saygı, iyiniyet vs. bunlar çok önemli değil. Önemli olan karşı taraf geç kaldığında dosyayı aldırmak maalesef

- O iyiymiş yine, bana meslektaş duruşmaya gecikeceğim dedi, onun ilçesindeki bir duruşma. UYAP daha verimli değil o dönemlerde. Dedim ki siz mazeret verin ben ona göre geleyim. 
Yine de dayanamadım duruşmaya gittim ama 15 dk. geç kaldım. Beni arayan ve mazeret sunacağını beyan eden meslektaşın mazeret sunmaması ve mahkemeye haber vermemesi yüzünden dosya düşmüştü. 
Ha, ne oldu?
yeniledik hemen, 1 ay ekstraya mal oldu.
Yani canınızı sıkmayın sayın meslektaşım. Pek çok yerde var bunlardan.

- Benim de bir nüfus dosyasında saat 13.30 a kadar beklenilmesi talepli davacı vekilinin yarım gün mazeretini saat 17 civarında düşürmeyelim tam gün mazeretli sayalım diyerek duruşma günü verdiğim dosyada avukatın kaleme gelerek "nasıl dosyamı düşürmezsiniz "diyerek bağırıp çağırdığı gün mazeretlere olan güvenim yıkılmıştı

- Müvekkili ile; "Öğlene kadar vekalet ücretini getirdin, getirdin. Yoksa düşürürüm dosyayı" minvalli bir görüşmesi olduysa demek.

- Stajyerken yanında staj yaptığım avukatın bir başka mahkemede duruşmasının devam ettiğini söyleyip beklemesini istirham ettiğim avukat önce evet deyip sonra dosyayı aldırarak duruşmayı yaptırdıktan sonra yanında staj yaptığım avukata utanmadan ve yüzüme karşı "bekleyecektim ama hakim ısrarla beklemedi" diyecek kadar yüzsüzlük yapmıştı. Sizinki en azından bu kadar yüzsüzlük yapmamış.

- Ben önce avukatım diyen meslektaşlar gördüm, insanlıktan bi haber!!!! Bu meslek artık yapılamaz hale geldi maalesef bu tarz yaratıklar yüzünden!!!

- Hayatta kimseyi beklemem. Beklememenin de insanlıkla alakası yok. Azıcık kendine, zamanına ve müvekkilinin haklarına saygısı olan kimse de beklemez. Olağanüstü durumlarda nasıl işlem yapılacağı zaten kanunda belirtilmiş. Kaldı ki müvekkilin, vekilin dosyayı düşürme imkanı olup da düşürmediğini öğrendiği ve ispatlayabildiği zaman basar sana şikayeti. Zira avukat müvekkiline bilgi verip onun talimatları doğrultusunda hareket etmek ile görevlidir. Kendi kendine müvekkili adına dava açamaz, karşı taraf için fayda sağlayacak işlem yapamaz vs. vs. Yapan çok üstün de yapmayan insan bile değil demek çok üstün insanlara zaten yakışmaz.

- Benim de önceki duruşmalarda selamımı bile almayan bir meslektaşımın müvekkillerine trafikte sıkıştığını bekletmelerini söylediğini mübaşirden duymam üzerine 60 dk. beklediğim (yürüse 10 dk. ofisinden adliye) başka bir duruşmama yetişmek zorunda olduğumdan dosyamın artık alınmasını istediğim, duruşma görülürken kendisinin içeri girip bir hışımla bana çemkirmesi ve beklediğim için bana değil hakime teşekkür etmesi üzerine bitmiştir iyi niyetim. Tarafımı aramazsa ya da bekletme mazereti koymazsa hayatta beklemem.

- Aynen tarafıma haber vermezse veya bekletme sunmamışsa hayatta 5 dakikadan fazla beklemem. (hukukihaber.net)