Saygıdeğer konuklar ve Halit Çelenk’in sevgili ailesi,

 Öncelikle değerli üstadımızın anısını ve mücadelesini yaşatmak üzere Halit Çelenk Hukuk Ödülleri töreninde bizlerle birlikte olan tüm dostlarımızı içtenlikle selamlıyorum,

Bu sene ikincisini gerçekleştirdiğimiz hukuk ödülleri töreni, devrimcilerin avukatı ve devrimci avukat Halit Çelenk’i anmanın bize göre en anlamlı metoduydu. Kendisini kaybettiğimiz 2011 yılından bu yana 5 yıl geçti. Bundan 5 yıl önce 5 Mayıs günü aramızdan ayrılan Halit Çelenk, ardında önemli ve değerli bir hukuk mücadelesi mirası bıraktı.

Çelenk'in anısını yaşatmak isteyenler olarak bizler, onu yalnızca anma törenleriyle hatırlamakla yetinmeyerek, yaşayan bir hukuk geleneği yaratmak adına bir "Hukuk Ödülü" oluşturma gayesiyle yola çıktık. Amacımız, yüzlerce devrimcinin avukatlığını yapmış, meslek hayatı adeta ülkemizin hak ve özgürlük mücadelesiyle paralel ilerlemiş, nice kuşakların hukukçu olma feyzini kendisinden aldığı, örnek bir devrimci ve örnek bir hukukçu olan Halit Çelenk’in önümüzdeki kuşakların adalet mücadelesinde de bir yol gösterici olarak yer almasına katkı sağlamaktı. Genç hukukçuların, ürettikleri eserlerle adalet mücadelesine yapacakları her katkı ve bu katkıların teşvik edilmesi Çelenk adına yapılacak anmaların en anlamlısı olacaktı elbette.

Bu niyetle çıktığımız yolda, bu akşam Ankara’da Halit Çelenk Hukuk Ödüllerini ikinci kez sahipleriyle buluşturacak olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Bu ödüller sayesinde hukuk, iktidarın dönemsel çıkarlarına göre şekillenen bir kurallar manzumesi olarak görülmekten bir nebze olsun çıkarılıp adaletle olan bağı vurgulandığı, yeni kuşak hukukçulara hukukun adaleti sağlama işlevinin unutturulmadığı ve bu yönde hem fiilen mücadele etme hem de fikri üretim yapma motivasyonu sağlandığı ölçüde ödül töreni amacına ulaşacak demektir. Bu bağlamda gerek geçen sene gerekse bu sene yaşanılan süreç, bize bu amaca ulaşmakta olduğumuzu gösteriyor ve değerli üstadımızı kendisine yakışacak bir şekilde anmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bizler, belki de belli bir yaşın altındaki çoğunluğumuz, hukukçu olma motivasyonumuzu Halit Çelenk’in mahkeme salonlarında, cezaevi görüşlerinde, adliye koridorlarında ve sokakta ve yaşamın ta içinde verdiği hak arama mücadelesini okuyarak edindik. Denizlerin idam edildikleri gece yaşadıklarını, sadece bir avukat olarak değil, bir mücadele yoldaşı, bir ağabey olarak yaşadığı derin sarsıntıyı yüreğimizde duyduk. Devrimcilerin davalarında izlediği mücadeleci, asla pes etmeyen savunmanlığını kendimize örnek aldık ve ondan öğrendik ki devrimcilerin avukatlığını hakkını vererek yapmak en başta ülkede süregiden hak, adalet ve eşitlik mücadelesinin bir parçası olmakla mümkün. Bugün onun hayatı ve deneyimlerinin biz sonraki kuşaklar için önemi paha biçilemeyecek kadar büyük.

Üstadımızın anısını adalet mücadelesini sürdürerek yaşatmak için düzenlediğimiz ödül törenini başlatmadan önce, hukuktan ne anladığımıza dair küçük bir hatırlatmayı Sevgili Halit Çelenk’in sözleriyle belirtmek istiyorum;

“Sınıflı toplumlarda, sınıfların ve sınıf mücadelelerinin varlığı yadsınamayacağına göre, hukuku tanımlarken bu gerçeklerin gözönünde tutulması, sınıflararası ilişkilerin ve çelişkilerin temel alınması zorunludur. Gerçek hukuk, egemen sınıfların tarih boyunca kendi çıkarları için düzenledikleri baskı kuralları değil, sınıf savaşımları sonunda ezilen halk yığınlarının kazandığı hak ve özgürlüklerin oluşturduğu demettir”

O halde sözlerimi tamamlarken tekrar edeyim, bizler Çelenk’le aynı hukuk anlayışına sahip hukukçular olarak, onun anısını sınıf mücadelesinde ezilenlerden yana saf tutarak, bu mücadelenin bizzat bir parçası ve sınıfın öncülerinin her daim savunmanı olarak yaşatacağız,

 

Hepiniz tekrar hoş geldiniz,

Sevgi ve saygılarımla,