Başbakan Ahmet Davutoğlu yapacakları yargı reformunu anlattı: Yüksek mahkeme kararlarına erişilebilecek, istinaf mahkemeleri gelecek, noterlere yargı işleri verilecek, yeni adalet sarayları yapmaya devam edilecek...

Çankaya Köşkü'ndeki Yeni Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu’nun açıklamaları anahatlarıyla şöyle:

* “Hukuk kliniği kavramı yerleştirilecek. Üniversiteler ile hukuk sistemi içinde bir irtibat sağlanacak. Bu yolla hukuk öğrencileri, gönüllü olarak vatandaşlarımıza hizmet sunacak.

Hesap verilebilirlik

* “Mağdur hakları güçlendirilecek. Yeni yaklaşım mağdur odaklı olacak.

* “Yargıda çok başlılığı giderecek, daha entegre bir yapıya geçilecek. Hesap verilebilirlik artacak. Etik ilkeler yeni yargı mensupları tarafından belirlenecek.

* “Kararlar yargı, sivil toplum kuruluşları, barolarla ve tüm kesimlerle istişare edilecek.

Yüksek mahkeme

* “Faaliyet raporları hazırlanacak. Yüksek mahkeme kararları herkesin erişimine açılacak.

* “Ücretsiz adli yardım uygulaması geliştirilecek. Adli yardım devam edecek, hukuki himaye sistemi geliştirilecek. Avukatların ücretsiz hizmet uygulaması hayata geçirilecek.

Hukuk himaye sigortası

* “Vatandaşlarımızın hak arama yollarını güçlendirmek amacıyla devlet desteği sağlanarak hukuki himaye sigortasını teşvik edeceğiz. Yani vatandaşlar, sağlık sigortası gibi hukuki himaye sigortasına girebilecekler ve devlet bu sigorta primlerinin belli bir nispetini karşılayarak bunu teşvik edecek.

* “Şiddete uğrayan kadınlardan çocuklara ve diğer şeylere kadar bunların kamuda rehabilite edilmesi, gerekiyorsa istihdam edilmesine dönük de özel bir kanuni düzenleme planlıyoruz. Yine bu kanunla ağır şiddet suçu nedeniyle mağdur olmuş kişilerin zararlarını sorumlulara rücu edilmek suretiyle devlet ödeyecek.

* “Eski hükümlüler için istihdam planlanıyor.

* “Ağır şiddet nedeniyle sağlığını kaybedenlerin sağlık hizmetlerini devlet karşılayacak. Psikolojik travma yaşamış mağdur ise devlet koruması altında sağlık hizmetleri karşılanacak.

Noterlik

* “Noterlik müessesini ekonomik sosyal alandaki değişime uygun hale getireceğiz. Noterlere, bazı çekişmesiz yargı işleri vererek, yargı işlerini hafifleteceğiz.

* “Avukatlık Kanunu'nu baştan yenileyeceğiz.

* “Adalet veri bankası kurulacak. Adalet istatistiklerine ilişkin kapasitenin geliştirilmesi önceliklerimiz arasında.

e-adalet

* “e-adalet sistemi etkin hale getirilecek.

* “UYAP kapsamında kullanılan sesli görüntülü sistem daha da genişletilecek. Geniş kapsamlı iletişim ağı kurulacak. Bir hasta yatağında ifadeye çağırılıyor, bir mahkumun oradan devredilmesi bile bir sürü güvenlik problemi. 12 Eylül davasında da görüldüğü gibi, mahkemeye gitmesi zor olan kişiler bu sistem ile duruşmalara katılabilecek.

* “İstinaf mahkemelerini hayata geçiriyoruz, yargıdaki iş yükü hafifleyecek.

* “İcra-iflas sistemi yeniden yapılandırılacak. Ailelerin mağdur olmaması için lüzümlu eşyaların haczini yasakladık.

Arabulucular

* “Arabulucu sayısı 10 binin üzerine çıkarılacak. İstanbul'a uluslararası tahkim merkezi kurulacak.

* “Her bir dava için ideal bir yargılama süresi olacak. Makul sürede bitirilmesi için takip edilecek. Zaman aşımının önüne geçmesi için, makul sürede sonuçlanması için ortalama görülme süreleri belirlenecek.

* “Yeni adalet sarayları yapmaya devam edeceğiz.

* “Artık vatandaşlarımızın uyuşmazlıklarını, arabulucuya başvurarak çözebiliyor. 2013’de 3179 arabulucu var. Bu sayıyı 10 bine çıkarmaya kararlıyız.

Hizmet içi eğitim

* “Zorunlu hakem heyetinin uygulanabileceği alanlar daha da genişletilecek.

* “Yargı mensuplarının hizmet içi eğitimi üzerinde duracağız.

* “Çocuk adalet sisteminde çocuğun korunması için gerekli önlemleri alacağız. Çocuklar toplumsal hayata emanettir. Suç işlemiş dahi olsalar, bunun gerekleri üstünde düşünülür. Çocuklarımıza özel özen göstereceğiz. Çocuk büroları daha da güçlendirilecek.

* “Aile içi şiddetle mücadelede koruma ve savunmanın etkinliğinin artırılmasını sağlayacağız.” (YY)  


http://www.bianet.org/bianet/siyaset/163881-davutoglu-avukatlik-kanunu-nu-bastan-yenileyecegiz