Üç gün önce tahliyelerine karar verilen ve aralarında kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu altı avukat, savcının yaptığı itirazın mahkemece kabul edilmesi üzerine yeniden tutuklandı.

Fotoğraf: adalet.gov.tr

İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi 17’si tutuklu 20 avukat ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt yöneticiliği’ suçlamalarıyla yargılanıyor.

14 Eylül’de Silivri’de yapılan duruşmada tutuklu yargılanan 17 avukatın tümü için tahliye kararı verilmişti. Ancak duruşma savcısı tahliye kararına itiraz ederek sanıkların yeniden tutuklanmalarını talep etmişti. İtirazı değerlendiren mahkeme de 15 Eylül’de sanık avukatlardan Yaprak Türkmen, Didem Baydar Ünsal, Zehra Özdemir, Ayşegül Çağatay ve Yağmur Ereren Evin yönünden itirazı reddetti. Ancak mahkeme, sanık avukatlar Barkın Timtik, Özgür Yılmaz, Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşcı, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Naciye Demir, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten ve Şükriye Erden’in hakkındaki itirazı kabul ederek yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Yakalama kararı üzerine gözaltına alınan avukatlardan Engin Gökoğlu, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı dün çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Avukatlardan Ahmet Mandacı’nın da Çanakkale’de gözaltına alındıktan sonra tutuklandığı öğrenildi.

Adliye koridorlarında ‘ÇHD susmadı, susmayacak’ sloganı

Ayrıca gözaltına alınmayan ancak duruşmaya gelerek ifade vermek isteyen avukat Selçuk Kozağaçlı polis tarafından gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltında bir gece tutulan avukat Selçuk Kozağaçlı ise, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’de hakim karşısına çıkarılan Kozağaçlı’nın da tutuklanmasına karar verildi. Bu karar üzerine Kozağaçlı’ya destek için salonda bulunan kalabalık avukat grubu slogan atmaya başlayınca polis tarafından salondan çıkarıldı.

Arbede sırasında avukatlardan İlknur Alcan ayağının ezildiği ve tekerlekli sandalyeyle adliyedeki sağlık birimine götürüldüğü görüldü.

Adliye koridorlarında da ‘ÇHD susmadı susmayacak’ sloganları atan avukatlar, daha sonra adliyeden ayrıldı.

Böylece haklarında yakalama emri çıkarılan 12 sanıktan altısı tutuklanırken, altı sanığın ise henüz gözaltına alınmadığı öğrenildi.

http://www.diken.com.tr/chd-davasi-kozagacli-dahil-alti-avukat-yeniden-tutuklandi/