Hakim duruşmada avukatın ayağa kalkmaması nedeniyle duruşmaya devam edemeyeceğinden bahisle duruşmaya son verdi.  İlgili hakim bununla yetinmeyerek avukatın müvekkiline yazı yazılarak HMK  gereğince kendisine yeni bir vekil tayin edebileceği konusunda ihtarat yapılmasına da karar verdi. 

Hukuk usulunde bir ilk olan bu uygulamanın  hukukçular tarafından nasıl yorumlanacağı merakla bekleniyor. 

Av.Mehmet Kaya Facebook grubunda konuyu meslektaşları ile paylaşan avukat meslektaşın  paylaşımı : 

Herkese şimdiden teşekkür ederim.:) Fotoğrafta ikinci paragraftaki kararın hukuki hiçbir dayanağı olmadığı açık. Zira dosyada vekalet görevimizi sona erdirecek istifa, azil, iflas, ölüm, tüzel kişiliğin sona ermesi, fiil ehliyetinin kaybı gibi durumların hiçbiri mevcut değil. Buna rağmen hakim müvekkil şirkete yeni bir avukat tutabileceği hususunda ihtarat çıkarmasına karar verdi.

Hiçbir hukuki dayanağı olmayan abesle iştigal bir karar olduğu açık. Tek amaç müvekkil ile aramızdaki güven ilişkisini zedelemek. Hakimin bu eylemi TCK 257/1 tanımlanan görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur mu? Daha önce böyle bir durumla karşılaşan meslektaşlarımız var mı? Tecrübelerini paylaşırlar mı? Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim...

TCK 257/1: "Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."




hukukmedeniyeti.org