Cumhuriyet gazetesine yönelik baskılar sırasında avukatlarımızın tutuklanması üzerine başlatılan Adalet Nöbeti, 68. haftasını geride bıraktı. Adalet Nöbeti’nde konuşan gazetemizin İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, “Bu nöbetin artık avukatları da aştığını söyleyebilirim. Tüm Türkiye için adalet talebi bakımından sembolik bir nöbet haline geldi” dedi. Nöbete adli tatil nedeniyle 6 Eylül’e kadar ara verildi.

Gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay nezdinde, haksız tutuklamalara karşı başlatılan ve Atalay’ın serbest bırakılmasının ardından da devam edilen Adalet Nöbeti, dün 68. kez tutuldu. Adli tatil dolayısıyla 6 Eylül’e kadar ara verilecek olan nöbette bu hafta gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ile gazetemiz avukatları Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör konuştu.
Hukuksuzlar üzerine vurgu yapan gazetemiz avukatı Bülent Utku, “ 24 Haziran’dan sonra uygulamaya konulan rejimin demokratik, katılımcı, denetlenebilir bir rejim olduğunu söyleyemeyiz. Buradan çıkaracağımız sonuç ise; bizler daha çok Adalet Nöbeti tutmaya devam edeceğiz. Aslında biz şunu şöyle formüle ediyoruz, adalet nöbetçileri neredeyse Adalet Nöbeti oradadır diyelim. Hukuksuzluklar sadece belli bir bölgede değil, her yerde devam ediyor ve gittiğimiz her yerde buna karşı çıkalım” dedi.

Adalet Nöbetinin 56. haftasında serbest bırakılan gazetemiz İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay ise “Bu nöbetin artık avukatları da aştığını söyleyebilirim. Tüm Türkiye için adalet talebi bakımından sembolik bir nöbet haline geldi. Şu an sadece adında adalet olan ve birilerini binanın içinden kovduğu adalet ve hukuk tekrar bu binanın içine girinceye kadar bu nöbete devam edeceğiz. Tek isteğimiz adaleti yeniden adalet binalarının içinde egemen olmasıdır. Bundan 100 yıl önce Meksika’da köylüler Zapata Villa Panço’nun öncülüğünde ayaklanırken şöyle diyorlardı. ‘Adalet göğe çıktı, artık burada yok ve biz onu yeryüzüne indirmek için mücadele ediyoruz’. Yüzyıl sonra da Türkiye’de tarih tekerrür etmektedir. Burada bu insanlar tekrar adaleti kapıdan sokmak için mücadele ediyorlar” diye konuştu.

‘Vicdanı sızlatan hukuk’

İnsanların hukuka aykırı bir şekilde tutuklandığını söyleyen gazetemiz avukatı Mustafa Kemal Güngör ise, “İktidara karşı en ufak bir muhalefeti sergileyenler hemen savcılıklar ve sulh ceza hâkimlikleri tarafından terör örgütleri irtibatlandırılabiliyorlar. Aylarca iddianame yazılmaksızın hapislerde yatıyorlar. Mahkeme önlerine çıkmaları yılları bulabiliyor. Birçok Çağdaş Hukukçular Derneği mensubu arkadaşlarımız aylardır hapisteler ve mahkeme önlerine çıkmaları bir yılı bulacak. Türkiye’nin değişik hapishanelerine dağıtıldılar. Tecrit koşullarında yaşamaktadırlar. Avukatlar, gazeteciler, akademisyenler, milletvekilleri, öğrenciler, aydınlar, muhalifler, hukuksuz bir biçimde tutuklanıp yargılanmaktadır. Yargı mensuplarınında güvencesi yok ve yargı iş yükü altında boğulmuş durumdadır. Toplum vicdanını sızlatan hukuka aykırı yargı kararları çıkmaktadır. Toplumun büyük bir kesiminde adalete güven kalmamış. İşte bu yüzden ülke tarihinde ilk kez binlerce milyonlarca insan sokaklarda hak hukuk adalet diye haykırıyor, yürüyor ve toplanıyor” ifadelerini kullandı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1031758/_Bu_nobet_sadece_avukatlarin_degil_.html