Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, müftülere nikah yetkisini öngören düzenlemenin Meclis'ten geçmesinin ardından boşanmalar için aile arabuluculuğunun getirileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, müftülere resmi nikâh hakkı veren yasayı, “Bu sosyal, Türkiye'nin geleneklerinde olan bir hadisenin hukuki hale getirilmesidir. Kanunların ruhu sosyal hayatın ruhuyla uyum sağlamalıdır" ifadesiyle savundu. Gül, boşanmaların da artık mahkemeye gitmeden “aile arabuluculuğu" kurumuna giderek uzlaştırmacı veya hakem yoluyla yapılması üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

‘Çok yerinde bir düzenleme'

Müftülere nikâh yetkisi veren düzenlemede laikliğe aykırı bir durum olmadığını savunan Gül, “CHP üyelerinin en az yüzde 90'ı gidip bu nikâhı ilk yapacaklardır. Tabanlarına sorsalar böyle bir düzenlemenin çok doğru olduğunu söyleyeceklerdir" iddiasında bulundu. Gül, hem imamın hem de resmi görevlinin nikâh kıymasının Türkiye gerçeği olduğunu iddia ederek, kanunların sosyal hayata uyması gerektiğine işaret etti. Üniversiteden mezun olmuş bir müftünün kıyacağı nikâhtan memnun olunması gerektiğini savunan Gül, “Bence çok yerinde bir düzenlemedir" dedi.

İş Mahkemeleri Yasası'nın TBMM'de kabul edilerek yasalaştığını anımsatan Gül, 200 binin üzerindeki dosyanın dava açılmadan arabulucuya gitmesine yönelik düzenleme yapıldığını dile getirdi. Gül, şunları söyledi:

“Vatandaşın vatandaşla, vatandaşın kamuyla, kamunun kamuyla olan uyuşmazlıklarının da mahkeme dışı yollarla çözülmesi için bir yargı paketi üzerinde çalışıyoruz. Adliyelerde herkesin önünde, özellikle aile mahremiyetini de ortadan kaldıracak şekilde mahkemelere gitmek yerine, boşanma konusunda bir dava açmadan aile arabuluculuk kurumuna giderek bu konuda mümkünse uzlaşmayı ya da sürdürülemez bir haldeyse, boşanacaklarsa da mahkemeye gitmeden kendilerinin bir uzman marifetiyle, arabulucu ya da hakem marifetiyle mahkeme psikolojisini görmeden bir aile arabuluculuğu üzerinde de çalışıyoruz"

Boşanmak için arabulucu

Dava açılmadan aile kurumunun ayakta durabilmesi için arabulucuya, hakeme gitme ve düşünme için süre verebilmeye yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Gül, arabulucuyu yaygınlaştırmaya ilişkin çalışmaların da sürdüğünü aktardı.

Kaynak: Birgun

https://www.birgun.net/haber-detay/bosanmalarda-aile-arabuluculugu-geliyor-185663.html