İç Güvenlik Reformu Paketi yasa tasarısını protesto eden yüzlerce avukat, Ankara Adliyesi'nde bir araya geldi. Mersin'de katledilen Özgecan Aslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan Türkiye Barolar Birliği, İstanbul ve İzmir Baro başkanları başta olmak üzere tüm barolardan avukatların katıldığı yürüyüş, saat 12.00'de Ankara Adliyesi önünden başladı.


Yürüyüşe Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun yanı sıra CHP'li milletvekilleri de katıldı. 

ÇEVİKSİZ, TOMA'SIZ AÇIKLAMA YAPTILAR, GAZSIZ DAĞILDILAR

İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na karşı Ankara Barosu'nun başını çektiği cübbeli yürüyüşe ne Çevik Kuvvet ne de TOMA'lar eşlik etti. Avukatlar, Ankara Adliyesi önünde başlattıkları yürüyüşü TBMM Çankaya Kapısında yaptıkları basın açıklamasıyla sonlandırdılar.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, yaptığı basın açıklamasında uzunca bir süredir kamuoyunda da tartışılan ve her ne kadar “İç Güvenlik Paketi” olarak anılsa da sıkıyönetim dönemini aratmayacak düzenlemeler içeren yasa değişikliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmesine sayılı günler kaldığını vurguladı.

Canduran konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İç Güvenlik Paketi, bugüne kadar yaşanan hukuk tanımaz anlayışın bir adım daha ilerisine geçildiğini göstermektedir. Tasarı adeta, 'hukuk devleti' yerine kurulmak istenen 'polis devletinin' belgesi niteliğindedir.
Evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan bu yasanın asıl amacı, hukuk devletini mülki amir ve polis eliyle bertaraf etmektir. Düzenlemenin yasalaşması ile birlikte;
Herhangi bir toplantı ve yürüyüşe katılmakla, terörist olarak yargılanabilirsiniz!

Polis, gösteri ve yürüyüşlerde, üç gün çıkmayacak özellikte boyalı su sıkabilir; biber gazından korunmak için yüzünü kapatırsanız 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilirsiniz! 
Masumiyet karinesi bir kenara atılarak; üzeriniz, aracınız ve eviniz “yargıç kararı olmaksızın” polis tarafından aranabilir, Cumhuriyet Savcısının talimatı olmaksızın, 48 saat gözaltında tutulabilirsiniz!
Yargı denetimi olmaksızın telefonlarınız 48 saat boyunca dinlenebilir! 
Hakkınızı aradığınız gösteri yürüyüşüne katıldığınız için polis sizi vurabilir!
Ve iktidar bu düzenlemenin adına iç güvenlik paketi, diyebilir. Ayrıca bu düzenleme geçmişe yönelik olarak uygulanacak, devam eden yargılamalarda suç işlemiş olan polisi aklamanın da yolu açılacaktır. 

 

Ankara Barosu'nun öncülüğünde, Baro Başkanlarımız ve Türkiye’nin dört bir yanındaki meslektaşlarımızın katılımı ile bu gün burada binlerce avukat cübbelerimizle Meclisin kapısındayız. Ve buradan tüm milletvekillerine Anayasal hak ve özgürlüklere sahip çıkan ve evrensel hukuk kurallarının savunucusu tüm avukatlar bir arada anılan yasanın karşısında olduğumuzu beyan ediyor, İç Güvenlik Paketinin geri çekilmesini ve yapılacak tüm yasal düzenlemelerin öncelikle insan hakları ile bağdaşır nitelikte olması gerektiğini kesin bir kararlılık ve azimle dile getiriyoruz.  Aksi halde mücadelemiz artarak devam edecektir. 

 

Buradan herkese hatırlatmak isteriz ki Savunma asla boyun eğmeyecek ve Türkiye’nin tekrardan bir sıkıyönetim altına girmesine asla izin vermeyecektir

Gün avukatların ve baroların hukuksuzluğa direnme günüdür."





















[email protected]
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28214595.asp