HABER MERKEZİ – Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklan ‘Barış bildirisi’ imzacısı avukat Hanifi Barış, tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza atan akademisyen ve avukat Hanifi Barış, 4 Temmuz’da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.

Hanifi Barış’ın tutuklu olarak yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada söz alan Barış, savunmasına “Böyle bir dava açıldığı için dehşetli bir şaşkınlık içindeyim” diyerek başladı.

“Suç olduğunu düşünmediğim için yaptığım paylaşımların savunma gerektirdiği kanaatinde değilim” diyen Barış, savunmasını şöyle sürdürdü:

“Siyaset bilimi üzerine doktora yapıyorum. Araştırma konum Kürt meselesidir. Akademik makaleler ve haberler paylaştım. Paylaşımlarım uluslararası saygınlığa sahip basın-yayın organlarındandır. Bunlar akademik amaçlı paylaşımlardır. Haber başlık ve alt başlıkları benim yorumum gibi iddianameye geçmiş. Dosyada söz edilen tüm fotoğraflar da haber ve makale eklentilerinin fotoğraflarıdır. YPG’nin yurt dışı temsilcisi olduğum gibi bir iddia yaratılmış. Kesinlikle kabul etmiyorum. Bu hayal gücümü aşıyor.”

Barış’ın savunmasını tamamlamasının ardından avukatı Mehmet Doğan söz alarak “Şiddet ve cebir ortada yok ise propaganda suçu oluşmaz” dedi.

Doğan, Hanifi Barış’ın önce tahliyesini ve davanın ileriki aşamalarında da beraatini talep ederek savunmasını tamamladı.

Duruşma savcısı, Hanifi Barış’ın adli kontrolle tahliyesini talep etti.

Adli kontrolle tahliye kararı

Mahkeme de Hanifi Barış’ın adli kontrolle tahliyesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

Bir sonraki duruşma 13 Aralık 2018’de görülecek.

http://gazetekarinca.com/2018/09/baris-bildirisi-imzacisi-avukat-hanifi-barisa-tahliye/