TBB DİSİPLİN KURULU KARARI
Tarih - Esas No - Karar No Konu
T. 28.01.2011
E. 2010/529
K. 2011/49
* Reklam Yasağına aykırılık 
*Reklam Yasağı Yönetmeliği Değişikliği
(1136 sayılı AV. K. m. 55, TBB Reklam Yasağı Yönetmeliği m. 6, 8/b, 12; TBB Meslek Kuralları m. 7, 8)
Yazdırmak için tıklayınız
Şikâyetli avukatlar hakkında, şikâyetli avukatlardan Avukat Y.T.’nin yayın sahibi, Avukat C.K.’nın yazı işleri müdürü, diğer şikâyetli avukatların da yayın kurulunda yer aldıkları “Hukuki platform” adlı dergi ile Avukatlık Yasasının 55.maddesi ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 7. ve 8. maddeleri ile Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 6. ve 8/b maddelerine aykırı davrandıkları iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonucunda Baro Disiplin Kurulunca eylemler sabit görülerek, şikâyetli avukatların ayrı ayrı “kınama cezası ile cezalandırılmalarına” karar verilmiştir.
Baro Disiplin Kurulu kararından sonra Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinde değişiklik yapılmış ve yapılan değişiklikler 07.09.2010 tarih 27695 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin değiştirilen 12. maddesinde “Bu Yönetmelik hükümlerine aykırılık tespiti halinde barolar tarafından ilgiliye bir uyarı yazısı gönderilir ve söz konusu aykırılığın 15 gün içerisinde giderilmesi gerektiği aksi takdirde baro tarafından resen soruşturma açılacağı bildirilir. Uyarı yazısının ilgilisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde aykırılığın giderilmediği tespit edilirse, baro tarafından resen soruşturma başlatılır. Bu Yönetmeliğe aykırı fiil veya fiilleri birden fazla işleyenler hakkında uyarı yazısı gönderilmez, derhal ve resen disiplin soruşturması açılır.
Türkiye Barolar Birliğine yapılan şikâyet başvuruları içerik incelemesine tabi tutulmaksızın avukatın kayıtlı olduğu baroya gönderilir” denilmektedir.
Yine yönetmeliğin Geçici 2. maddesinde “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte kesinleşmemiş disiplin soruşturmaları hakkında da 12 nci madde hükümleri uygulanır.” denilmekle uygulamanın kapsamı belirlenmiştir.
Ceza Yargılamasının temel ilkelerinden biri 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 7. maddesinde “Zaman bakımından uygulama” başlığı altında yer alan “ İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz. Böyle bir ceza veya güvenlik tedbiri hükmolunmuşsa infazı ve kanuni neticeleri kendiliğinden kalkar. Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur” hükmüdür. Bu temel ilke niteliği itibarıyla bir ceza yargılaması olan disiplin kovuşturması için de aynen geçerlidir.
07.09.2010 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren ve Geçici 2.madde uyarınca kesinleşmemiş disiplin kovuşturmalarına uygulanması gereken Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin değiştirilen 12.maddesinde kovuşturma koşulu olarak “Bu Yönetmelik hükümlerine aykırılık tespiti halinde barolar tarafından ilgiliye bir uyarı yazısı gönderilir ve söz konusu aykırılığın 15 gün içerisinde giderilmesi gerektiği aksi takdirde baro tarafından resen soruşturma açılacağı bildirilir. Uyarı yazısının ilgilisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde aykırılığın giderilmediği tespit edilirse, baro tarafından resen soruşturma başlatılır” denilmektedir.
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 12.maddesinde yapılan değişiklik sonrasında kovuşturma açılması için getirilen uyarı ön koşulu yerine getirilmeden disiplin cezası tayin edilmesi ve yukarıda ayrıntıları ile açıkladığımız, kesinleşmemiş disiplin dosyalarında lehe hükmün uygulanması zorunluluğu karşısında kararın bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
Baro Disiplin Kurulu dosyayı Baro Yönetim Kurulu’na iade ederek Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 12.maddesi uyarınca şikâyetli avukatların, şikâyete konu aykırılığı gidermesi, gidermediği takdirde hakkında disiplin kovuşturması açılacağının bildirilmesini talep etmelidir. Baro Yönetim Kurulu Yönetmelik uyarınca yapacağı uyarıda belirtilen süre içinde aykırılığın giderilmesi durumunda kovuşturma açılmasına yer olmadığına, aykırılığın giderilmemesi durumunda da bu nedenle disiplin kovuşturması açılmasına karar vermelidir.
Sonuç olarak, Şikâyetli avukatların itirazlarının kabulü ile, Baro Disiplin Kurulu’nun itiraz eden şikâyetli avukatlar hakkındaki ayrı ayrı kınama cezası verilmesine ilişkin kararının BOZULMASINA oybirliği ile karar verildi.