İZMİR Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG) üyeleri, İzmir Adliyesi önünde Berkin Elvan dosyasında ilerleme kaydedilmediği gerekçesiyle basın açıklaması yaptı. Avukatlar, adliye önünde valiliğin basın açıklaması yasağını da tanımadıklarını açıkladı.


Grup adına basın açıklaması yapan avukat Eylem Yıldız, Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 11 Mart 2014'te hayatını kaybeden 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümünün üzerinden 1 yıl, vurulması üzerinden ise 1,5 yıl geçmesine rağmen soruşturmada kayda değer bir ilerleme olmadığını, halbuki kamera görüntülerinde yer alan 4 polisin açıkça tespit edildiğini ifade etti.
Emniyetin bu 4 polisin adını savcılığa bildirmediği için dosyada bir ilerleme kaydedilemediğini, katillerin açıkça korunduğunu iddia eden Yıldız, buna karşın Berkin'in ölümünü protesto eden çok sayıda insanın siyasi rejim için tehlikeli bulunarak kimyasal gaza maruz kaldığını, gözaltına alındığını, tutuklandığını, yargı önüne çıkarıldığını dile getirdi.

İZMİR VALİLİĞİNİN YASAĞI

Eylem Yıldız, İzmir Valiliğinin, basın açıklamalarına dair yasaklarını tanımadıklarını, daha İç Güvenlik paketi yürürlüğe girmeden uygulamalarının İzmir'de erkene alındığını vurguladı. İzmir için genel arama kararı çıkarıldığını, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının adliyeden "ses" vermelerini istemediğini belirten Yıldız, "İfade özgürlüğü kapsamında yaptığımız açıklamalar sonrası hakkımızda soruşturma açılıyor" dedi.
Basın açıklaması sonrasında, avukatlar, "emniyet görevlilerine zorluk olmasın" diye tek tek isimlerini ve baro sicil numaralarını söyleyerek, "Berkin Elvan ve öldürülen tüm çocuklar için adalet istiyorum. Valiliğin yasağını tanımıyorum" dediler.



DHA