Adana'da Avukat İsa Ayanoğlu, bir televizyon programında “6 yaşındaki kız çocuğunun evlenebileceğini” söyleyen Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı Nureddin Yıldız, hakkında suç duyurusunda bulundu.

Adana'da Avukat İsa Ayanoğlu, bir televizyon programında “6 yaşındaki kız çocuğunun evlenebileceğini” söyleyen Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı Nureddin Yıldız, hakkında suç duyurusunda bulundu. Ayanoğlu'na çok sayıda Adana Barosu avukatları da imzalarıyla destek verdi.

Şikâyet dilekçesini
Adana Adliyesi’nde savcılığa sunan Ayanoğlu, Adana Barosu Mahmut Esat Bozkurt Salonu’nda konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Ayanoğlu, Yıldız’ın basın yoluyla ülke geneline yayılan ifadeleriyle TCK’nın 214 maddesine göre “Suç işlemeye tahrik ve teşvik” suçu işlediğini ileri sürdü. TCK’nın 103’ün 15 yaşını doldurmamış çocukların rızası ile bile olsa cinsel dokunulmazlıklarını teminat aldığını ve bu yaş grubuna yönelik her türlü cinsel davranışın ağır cezaya müteallik bir suç olarak düzenlendiğini belirten Ayanoğlu, “Medeni kanunumuz da pek bir mühim sebebin varlığı halinde ancak 16 yaşını doldurmuş kişilerin hakim kararıyla evlenebileceğini belirtmiş. Açık olarak yasaklanan ve suç şeklinde düzenlenen bir eylem şüpheli tarafından övülmüş, teşvik edilmiştir.” dedi.

Anadolu’da küçük yaşta evlenmelerin önüne geçmek için yıllardır mücadele edildiğine işaret eden Ayanoğlu, ‘Çocuk Gelinler, Haydi Kızlar Okulla’ benzeri projeler ile çocuk yaşta evliliğin önüne geçilmek ve eğitiminin teşviki için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Ayanoğlu, şöyle devam etti: “Şüphelinin yaptığı tarzdaki açıklamalar dini hassasiyetleri yüksek Anadolu insanı üzerinde tesirde bulunmakta. Bu tür projelerin başarıya ulaşarak Türk milletinin amaçladığı muasır medeniyet seviyesine ulaşma gayesine engel oluşturmaktadır. Planlı ve örgütlü olarak yürütüldüğünü düşündüğümüz bu tarz faaliyetler ülkemizi Ali Kalkancı’ların, Müslüm Gündüz’lerin, Fadime Şahin’lerin ortaya çıktığı 1990’lı yılara götürme çabasıdır. Bu planlı faaliyetlerin önüne geçmek için derhal tedbir alınmalı. Şüpheli ve şüpheli ile aynı amaca yönelik faaliyet gösteren kişiler suça ‘teşvik ve tahrik’ eden cümleleri nedeniyle cezalandırılmalıdır.” Açıklamada Avukatlar
Namık Kemal Tüylüce ve Cengiz Çelik de hazır bulundu.


http://www.haberler.com/avukatlardan-6-yasindaki-cocuk-evlenebilir-diyen-6860571-haberi/