Suriye’deki iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan mültecilerin hayatta kalma çabası Türkiye’de de sürüyor. En büyük sıkıntıyı ise kadınlar ve çocuklar çekiyor. Üstelik işin ucu Anadolu kadınına da dokunuyor.

Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Meral Asfuroğlu, Güneydoğu’da boşanmalardaki yüzde 10’luk artışın sıradan bir geçimsizlik vakası olmadığını belirterek, “Evli erkekler ‘Suriyeli kadınla evleneceğim, nasıl boşanırım’ diye barolara geliyor” sözleriyle durumun vahametini gözler önüne serdi. Avukat Asfuroğlu, 2013’te 764 boşanma davası açıldığını, 2014’te bunun 814 olup 2015’in ilk 2,5 ayında ise dava sayısının 250’ye ulaştığını belirtti. Asfuroğlu, “Bu maksatla kapımızı çalanları geri çeviriyoruz” dedi.

KIZ ÇOCUKLARI İKİNCİ EŞ OLUYOR

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez de kadınların çifte hak ihlaline uğradığını vurgulayarak, “2-3 bin liraya kız çocuklarının 2. eş olarak verildiği biliniyor ama akıbetleri bilinmiyor” diye konuştu. Kilis’te de 2013’te Suriyeli kadınlarla yapılan 46 resmi evlilik geçen yıl 78’e ulaştı.


Bugün