Son dönemde her alanda artan baskı ve sindirme, savunma mesleği avukatlığı da hedef aldı. Avukatlar soruşturma, gözaltı, darp ve tehdit baskısı altında. Sadece İstanbul'da 100'ün üzerinde avukata soruşturma açılmış durumda.

Kamu hizmeti olan savunma mesleğini yapan avukatlar son dönemlerde soruşturma, gözaltı, tutuklama olayları sebebiyle adeta bir kapana sıkışmış durumda. Avukatlar artık sık sık darp edilmeleri, ters Kelepçe takılarak gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları ile gündeme geliyor. Avukatlar bırakın müvekkillerini, kendilerini bile savunamaz halde. Çanakkale, Manisa ve Antalya'da avukatlar kelepçe ile gözaltına alınırken, yüzlerce avukat basın açıklaması yaptığı için soruşturma geçirdi.

GEREKÇESİZ 4 GÜN GÖZALTI

Manisa'da paralel safsatasıyla yapılan operasyonda gözaltına alınarak kelepçe takılan avukat Menderes Hırçıner, avukatların savunma haklarının ellerinden alınmasına tepki gösterdi. Hiçbir suç isnat edilmeden 4 gün boyunca gözaltında kaldığını aktaran Hırçıner şunları anlattı: "En son geçirdiğimiz soruşturma süreci var. Yakalanarak gözaltına alındık. 4 gün boyunca tutulduk ve sonrasında serbest kaldık.

SAVUNMA HAKKINA FİİLİ GASP

O soruşturmada bize örgüt kapsamında suç işliyorsunuz diye sorulan sorulardan bir tanesi, Manisa'da soruşturma geçiren bu dernek ve STK'lara neden avukatlık yaptığımız oldu. Bize, ‘Neden bu soruşturmalarda görev alarak basın açıklamaları yaptınız? Bunu örgüt faaliyeti kapsamında mı yaptınız' diye soruldu. Bu da savunma hakkına yapılan açık ve fiili bir gasptır. Savunma hakkını bir örgüt suçu gibi gösterdiler" şeklinde konuştu.

AVUKATLARA GÖZDAĞI VERiLiYOR

Yasal düzenlemeye göre avukatların olmadığı zaman yargılamanın yapılamayacağını hatırlatan Hırçıner:

"Bir avukatın olması mecbur. Bizim zaten avukat olarak mesleğimiz savunma. Bu işi görev olarak yapıyoruz ve bunun karşılığında ücretimizi alıyoruz. Bizim verdiğimiz hizmet nedeniyle savunma yaptığımız kişiler nedeniyle biz soruşturuluyor. Bize niye savunma yaptınız demek, kasaba neden et satıyorsun diye sormak kadar komik. Bizim hiçbir kaçma şüphemiz olmamasına, polise bir mukavemetimiz bulunmamasına rağmen bize kelepçe vurdular. Bir avukata bundan daha büyük bir saldırı olamaz. Bu avukatlara bir mesajdı. Son günlerde bu olayları sık yaşıyoruz ve üzülüyoruz" ifadelerini kullandı. 


http://www.yargigundemi.com/genel/avukatlar-sorusturma-gozalti-darp-ve-tehdit-baskisi-altinda-h12219.html