İnsan Hakları İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nin (İHİDEM), 5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle hazırladı- ğı rapor,Türkiye'de savunma mesleğinin son bir yıl içinde karşı karşıya kaldığı baskı ve şiddetin geldiği noktayı ortaya koydu. Rapora göre 05 Nisan 2015 ve 5 Nisan 2016 tarihleri arasında 16 avukat tutuklandı.

DARP VE GÖZALTI

 

Bir yıl içinde bir avukat öldürüldü. Avukatlar gözaltına alınarak darp edildi. Basın açıklaması yaparken polisin gazlı müdahalesine maruz kaldılar. Bazı avukatlar polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Bazı baro başkanları meslektaşlarını savunduğu için yargılanmak zorunda kaldı.

 

İşte son bir yılda yaşananlar;

 

21 Nisan 2015: Avukat Umut Kılıç Cumhurbaşkanına Hakaret Ettiği Gerekçesiyle Tutuklandı

 

Afyon Barosu’na kayıtlı Avukat Kılıç, Adalet Bakanlığı’nda düzenlenen Adli Yargı Hâkim ve Savcılık Sözlü Mülakat Sınavı sırasında tartıştığı kurul üyelerine, “Siz zaten beni almayacaksınız. Neden boşuna yoruyorsunuz? Faşist Erdoğan’ın adamlarısınız” demesi üzerine Cumhurbaşkanı’na ve kamu görevlilerine hakaret suçlaması ile tutuklandı.

 

12 Mayıs 2015: Avukat Memduh Oğuz Tutuklandı

 

Konya Havalimanında gözaltına alınan Avukat Memduh Oğuz’un hukuk bürosunda polis tarafından arama yapıldı. Bilgisayarların hard diskleri kopyalandı. Arama yapıldığı sırada aynı hukuk bürosunda görevli avukat Mehmet Şimşek ve Ahmet Bal da gözaltına alındı. Gözaltına alınan diğer avukatlar serbest bırakılırken, Avukat Memduh Oğuz tutuklandı.

 

13 Mayıs 2015: Baro Başkan Yardımcısı Polis Tarafından Darp Edildi

 

Van Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Doğan İlhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Van mitingi nedeniyle herhangi bir uyarı levhası konulmadan trafiğe kapatılan Beşyol Kavşağı'ndan aracıyla geçtiği esnada sivil ve resmi polisler tarafından darp edildi.

 

31 Temmuz 2015: Hâkim, Savunmasını Oturarak Yapan Avukatın Beyanını Kabul Etmedi!

 

Antalya'da bir duruşma sırasında savunmasını oturarak yapan Avukat Serdar Şehap'ın beyanı, hâkim tarafından kabul edilmedi ve yerine başka bir avukat atandı. Antalya Barosu, savunma yaparken ayağa kalkma zorunluluğu olmadığı gerekçesiyle bu görevlendirmeyi iptal etti.

 

13 Eylül 2015: Avukat Mesut ve Stajyer Avukat Hazım Bozkurt Gözaltına Alındı

 

Avukat Mesut Aydın, Diyarbakır’da polis tarafından vatandaşlara karşı yapılan sert muameleyi sözlü olarak eleştirmesi üzerine polis tarafından silah dipçiği ile darp edilerek gözaltına alındı. Stajyer Avukat Hazım Bozkurt ise sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

 

17 Eylül 2015: Van Barosu Başkanı Meslektaşlarını Savunduğu İçin Yargılandı

 

Van Barosu Başkanı Av. Murat Timur, geçen Mayıs ayında Tayyip Erdoğan'ın şehre geldiği gün polis tarafından darp edilen Van Barosu Başkan Yardımcısına sahip çıkmak için Emniyet Müdürlüğü'ne gittiği için hakkında açılan davada yargılanmaya başlandı.

 

21 Eylül 2015: Avukat Gültekin Avcı Tutuklandı

 

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın avukatlığını yapan Gültekin Avcı, “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetmek”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” ve “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek” suçlarından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

 

13 Ekim 2015: Basın Açıklaması Yapmak İsteyen Avukatlara Gazla Müdahale Edildi

 

Ankara'da yaşanan bombalı saldırının ardından, olayla ilgili Alanya Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen avukatlara, polis biber gazıyla müdahale etti. Çıkan olaylarda çok sayıda avukat gazdan etkilenerek hastanelik oldu.

 

6 Kasım 2015: Avukat, Not Aldığı Gerekçesiyle Polis Tarafından Darp Edildi

 

Van’da bir özel okula, TEM ve KOM polisleri tarafından arama amacıyla düzenlenen baskında, okulun avukatı olan Avukat Mehmet Reşat Bozkurt’a ondan fazla polis tarafından şiddet uygulandı. Darp edilen avukat, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

17 Kasım 2015: Polis, Arama Kararı Soran Avukata Ters Kelepçe Takarak Gözaltına Aldı

 

Antalya’da bir dershaneye yapılan polis baskını sırasında, araçlar için arama kararını soran Avukat İbrahim Çakıroğlu, polislerin küfürlerine maruz kaldı, darp edilip ters kelepçeyle gözaltına alındı.

 

28 Kasım 2015: Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi Öldürüldü

 

Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Tahir Elçi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, daha önceki çatışmalarda zarar gören 4 ayaklı minare önünde bir grup avukat ile birlikte basın açıklaması yaptığı sırada vurularak öldürüldü.

 

1 Aralık 2015: Valilik, Basın Açıklaması Yapan Baroyu Savcılığa Şikâyet Etti

 

Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Tahir Elçi ve üç polisin hayatını kaybetmesinin ardından Adliye önünde basın açıklaması yapan Çorum Barosu Başkan ve üyeleri valilik tarafından savcılığa şikâyet edildi. Şikâyeti inceleyen Savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

 

8 Aralık 2015: İşadamları Derneğine Yapılan Operasyonda Avukat Tutuklandı

 

Tekirdağ'da bir derneğe yapılan operasyonda gözaltına alınan Avukat Murat Keçeci, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

 

17 Aralık 2015: Baro Başkanları İfade Verdi

 

Bir polis memuru, dershane araması sırasında sinirli tavırlarının yer aldığı bir videonun altına yapılan yorumlarla ilgili Gaziantep Barosu Başkanı Avukat Bektaş Şarklı ve Antalya Barosu Başkanı Avukat Alper Tunga Bacanlı ile birlikte 10 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Baro başkanları suç duyurusu üzerine ifade verdi.

 

6 Ocak 2016: Tecrit Altında Tutulan Tutuklu Avukat Cezaevinde Rahatsızlandı

 

Gözaltına alınan Tekirdağ Barosu Avukatı Murat Keçeci'nin böbreklerinin üç gün boyunca su verilmediği ve soğukta bekletildiği için iflas ettiği ortaya çıktı. Üniversite raporunda, Keçeci'nin karaciğerinde ciddi enfeksiyon olduğu da dile getirildi.

 

30 Ocak 2016: Av. Turan Canpolat Müdafisi Olduğu Dosyadan Tutuklandı

 

Malatya’da yürütülen bir soruşturmada müdafi olan Avukat Turan Canpolat, müdafi olarak çağrıldığı Emniyet Müdürlüğü’nde şüpheli olarak ifade verdi. Savcılığın tutuklama istemiyle mahkemeye sevk ettiği Av. Canpolat, Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklandı.

 

21 Şubat 2016: MİT Tırları Soruşturmasında 4 Avukat Tutuklandı

 

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında 4 avukat hakkında gözaltı kararı verildi. Avukatların, Can Dündar’a ait olduğu iddia edilen bir evi, MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlaması karşılığında fahiş fiyatla satın aldığı öne sürüldü. Avukatlar Bekir Mustafa Yılmaz, Atilla Tarık Çiçekçi ve Sönmez Ahi çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Serbest bırakılan Avukat Faruk Öksüz ise, savcılık itirazı üzerine tutuklandı.

 

15 Mart 2016: Baro Başkanı, Polis Müdahalesiyle Hastanelik Oldu!

 

Adana'da düzenlenen terörü protesto yürüyüşüne katılan Adana Barosu Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık ve Adana Barosu'na kayıtlı avukatlar, polisin gazlı müdahalesine maruz kaldı. Adana Barosu Başkanı Avukat Çıtırık, polisin gazlı müdahalesi sonucu hastanelik oldu.

 

21 Mart 2016: Gözaltına Alınıp, Serbest Bırakılan 7 Avukat, Savcının İtirazı Üzerine Tutuklandı

 

Gözaltına alınıp, 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından serbest bırakılan Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi 7 avukatın serbest bırakılmasına savcının yaptığı itirazı değerlendiren 2. Sulh Ceza Hâkimliği, 7 avukatın tutuklanmalarına karar verdi.

 

31 Mart 2016: Avukatlara Polis Müdahalesi Sırasında Kadın Avukatın Beli Kırıldı

 

ÇHD duruşması sonrası yapılmak istenen basın açıklamasına polis tarafından izin verilmedi. Avukatların açıklama yapmakta ısrar etmesi üzerine, polis müdahale etti. Yerlerde sürüklenen avukatlardan Zeycan Balcı’nın beline aldığı tekmeler sonucu belindeki iki omur kemiği kırıldı.

 Kaynak: Haber Kaynağı