Adalet Bakanlığı'na yazı yazan mahkeme heyeti, UYAP programına yeni bir yazılım geliştirilerek hakkında yakalama kararı bulunan avukatın herhangi bir mahkemede duruşmaya girdiği esnada mahkememizce arandığını gösterir şekilde ihtar düşmesini sağlayıcı bir sistem kurulmasını talep etti.

İstanbul Barosu avukatlarından sanık A.O.E. "Görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandığı davada, hakkındaki yakalama kararına rağmen bulunamayınca mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı'ndan ilginç bir talepte bulundu.

Adalet Bakanlığı'na yazı yazan mahkeme heyeti, UYAP programına yeni bir yazılım geliştirilerek hakkında yakalama kararı bulunan avukatın herhangi bir mahkemede duruşmaya girdiği esnada mahkememizce arandığını gösterir şekilde ihtar düşmesini sağlayıcı bir sistem kurulmasını talep etti.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya hakkında yakalama kararı bulunan sanık avukat A.O.E. ve avukatı katılmadı. Duruşma Savcısı Mehmet Akçakoca sanığın yakalamasının devamına karar verilmesini talep etti.

Yakalamalı sanığın yakalamasının devamına karar veren Mahkeme Başkanı Ahmet Korkusuz Başkanlığı'ndaki Mahkeme Heyeti, sanığın avukat olduğu hususu dikkate alarak tüm İstanbul ve Anadolu mahkemelerine yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme söz konusu yazıda, duruşmalara avukat olarak girme ihtimaline binaen avukat sanık A.O.E. hakkındaki yakalama kararı bulunduğunu bu nedenle duruşmalara avukat olarak girmesi halinde derhal güvenlik görevlilerine mahkeme tarafından gerekli tertibatın alınarak bilgi verilmesininin sağlanmasını istedi.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, "Zaman zaman avukatlar hakkında da yakalama kararı çıkartıldığı, yakalama kararlarının yerine getirilmeden hakkında yakalama kararı bulunan sanık avukatın zaman zaman rahatlıkla duruşmalara girdiğini belirtti. Bu hususun önlenmesi için Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) programına yeni bir yazılım geliştirilerek herhangi bir mahkemede duruşmaya girdiği esnada mahkememizce arandığını gösterir şekilde ihtar düşmesini sağlayıcı bir sistem kurulması hususunda ihtarda bulunulmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İDDİANAME
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre olay şöyle oldu: Sanık avukat A.O.E.'nin, 2014 yılında bir soruşturmayı üstlendi. Avukatlık ücreti olarak da soruşturmanın şüphelisinin babasından 2 bin Euro aldı, ancak soruşturmada hiçbir işlem yapmadı, vekalet ücreti olarak aldığı parayı da iade etmedi. Adalet Bakanlığı'nın da kovuşturmaya izin vermesi üzerine sanık avukat A.O.E hakkında "Görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanık avukat hakkında geçen duruşmada ifadesinin alınmasına yönelik hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.


http://www.hukukihaber.net/