KİEV (QHA) - Avukat Nikolay Polozov, Rus gazetecilerin öldürülmesinde suç ortağı olmakla suçlanarak Rusya’da tutulmaya ve 80 günden beri açlık grevine devam eden Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun böbreklerinin yanı sıra mide sorunları yaşadığını bildirdi.

Nikolay Polozov, Rusya’nın radyolarından birine 2 Mart tarihinde yaptığı açıklamada, “Ayrıca doktorlar, Savçenko’da kalp yetersizliği tespit etti. Savçenkoyu muayene eden Alman doktorlar, Savçenko için 6-8 Mart tarihlerinin dönüşü olmayan nokta olduğunu belirtti. Uzmanların söylediğine göre bu tarihlerden sonra Savçenko, normal hayata dönemeyeceğini, onun ya sakat kalacağını ya da öleceğini kaydetti” diye anlattı.


Rusya Federal Cezaevi Servisi’nin Sasvçenko’nun sağlık durumu ile ilgili belgeleri sunmak istemediğini belirten avukat Polozov, Moskova’nın Basmannıy Mahkemesi’nde 4 Mart tarihinde soruşturma faaliyetlerine itiraz dilekçesinin inceleneceğini açıkladı.

Ukrayna Ombudsmanı Rusya Soruşturma Komitesi’nden Savçenko’nun cezası değiştirilmesini istedi

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Valeriya Lutkovskaya, Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bistrikin’e Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun cezasının değiştirilmesi ile ilgili başvuruda bulundu.

Ukrayna Ombudsmanı Basın Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, Valeriya Lutkovskaya, 80 günden beri açlık grevine devam eden Savçenko’nun sağlık durumunun kötüye gitmesi nedeniyle cezasının değiştirilmesi talebinde bulundu.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı’na gönderdiği başvuruda Lutkovskaya, Savçenko’nun cezasının değiştirilmesinin, İnsan Hakları ve Özgürlüklerini Savunma Sözleşmesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin pratiğine uygun olacağını kaydetti.

Lutkovskaya’nın mektubunda, “Ukrayna’nın Rusya Federasyonu Büyükelçiliği ve Nadejda Savçenko’nun avukatlarının Moskova’da ikamet yeri bilgilerini sunmaya hazır olduğunu dikkate alarak, Savçenko’nun cezasının tutuklu bulunması ile ilgili olmayan, örneğin ev hapsi cezasına değiştirilmesi dilekçesiyle mahkemeye başvurma olanağını incelemenizi rica ediyorum” denildi.

Valeriya Lutkovskaya 2015 yılının Şubat ayında Moskova’nın Basmannıy Bölge Mahkemesi hakimi Natalya Dudar’a Savçenko’nun cezasını değiştirme talebini içeren mektup gönderdi. Ayrıca Lutkovskaya, Rusya Ombudsmanı Ella Pamfilova’ya, mahkemeye yapacağı başvuruyu desteklemesi ve kendisiyle birlikte Savçenko’ya kefil olması için başvurdu.

Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, 18 ya da 19 Haziran tarihinde Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. 20 Haziran’da İnternette Nadejda Savçenko’nun sorgusunun videosu yayınlandı. 8 Temmuz tarihinde Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu öğrenildi. Nadejda Savçenko, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçlanıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nadejda Savçenko’nun Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açıldı.

Nadejda Savçenko, Ukrayna'da Ekim ayında düzenlenen Parlamento seçimlerinde Batkivşçina Partisi’nden milletvekili oldu, 19 Kasım tarihinde ise Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu, Savçenko’yu Ukrayna Parlamentosu milletvekili olarak kaydetti. Ardından Savçenko, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden istifa mektubu yazdı.

Ukrayna Parlamentosu, 25 Aralık tarihinde Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ukrayna heyetine dahil edilmesini kararlaştırdı.

Moskova Basmannıy Bölge Mahkemesi, 10 Şubat tarihinde yaptığı duruşmada Savçenko'nun 13 Mayıs'a kadar tutuklu kalmasına karar verdi. Avuktalar, temyize başvurdu ancak Moskova Şehir Mahkemesi Basmannıy Bölge Mahkemesi'nin kararını onadı.

QHA

http://qha.com.ua/avukat-savcenko-8-mart-a-kadar-olebilir-136359tr.html