Avukat Eren Keskin, 2005 yılında katıldığı bir panelde 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın polis kurşunuyla öldürülmesine ilişkin açıklamaları sebebiyle, 10 yıl sonra 301′inci maddeden 10 ay hapis cezasına mahkum edildi.,

İnsan Hakları Derneği İstanbul eski Şube Başkanı, avukat Eren Keskin, Türk Ceza Kanunu’nun 301′nci maddesi gereğince “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak” suçlamasıyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Radikal’de yer alan habere göre, Keskin’i mahkum ettiren açıklamaları 10 yıl öncesine ait.

Keskin, 20 Şubat 2005’te Tekirdağ Çerkezköy’de katıldığı “İnsan Hakları” konulu bir panelde, Mardin’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın babasıyla birlikte öldürülmesine ilişkin “Devlet 12 yaşında bir çocuğu katledecek kadar vahşi bir anlayışa sahip. Türkiye hesap vermek zorunda… Türkiye’nin tarihi kirli bir tarihtir” ifadelerini kullanmıştı.

Çerkezköy 1′nci Asliye Ceza Mahkemesi, 12 Aralık 2014′te görülen duruşmada, “Keskin’in sabıkalı kişiliği ve ileride suç işlemekten kaçınmayacağı hususunda kanaat oluştuğu” için hükmün açıklamasının geri bırakılması, cezanın ertelenmesi veya para çevrilmesi yoluna gitmedi.

Bir dönem çok tartışma yaratan, 301′inci maddeden uzun bir zaman sonra mahkûm edilen ilk kişi olan Keskin, cezası Yargıtay’da onandığı takdirde cezaevine girecek.