Ankara Barosu'na kayıtlı avukat İbrahim Erciyas yaşadığı olayı ve neticesini hukukihaber.net okuyucularıyla paylaştı.

Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde girdiği bir duruşmada Başkan, "Gereği Düşünüldü" dedikten sonra avukat Erciyas'ın ayağa kalkmaması üzerine sebebini sordu Erciyas da cevaben "kalkmam gerekmediğini düşünüyorum" dedi. Duruşma zaptına gereğinin yapılması için baroya müzekkere gönderilmesine karar verildiği yazıldı. Nihayetinde de baro yönetim kurulunca da avukat Erciyas hakkında disiplin soruşturması açılmasına yer olmadığına dair karar alındı. 
Erciyas, hukukihaber.net'e özel yaptığı açıklamada 'Detayları kararda yazdığı üzere yasal olarak avukatın duruşmada ayağa kalmak zorunda olduğu iki durum yeminin edası ve hükmün tefhimidir. Yalnız ara kararlarda da ayağa kalkması istenmektedir. Bilinmelidir ki ara kararlar "hüküm" değildir. Hüküm: esas hakkındaki nihai karardır. Bazı Hakimmeslektaşların dediği gibi her ara karar "hüküm" sayılsaydı, bütün davalar tek celsede karara bağlanırdı.' dedi.

'Ayrıca nelerin hüküm sayıldığı CMK m. 223/1'de sınırlı olarak (6 tane) açıkça yazılmıştır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı bile "hüküm" sayılmamaktadır. Belirtmek gerekir ki Sulh Ceza Hakimliklerinde yapılan sorgularda da hüküm verilmediğinden Avukat meslektaşlar ayağa kalkmak zorunda değildir.' diyen Erciyas şöyle devam etti;

'Böyle bir durumda Hakim meslektaşlarca mahkemeye veya Avukatlık mesleğine dair saygısızlık yapıldığı söylenmektedir ancak; saygısız bir durum yoktur. Nasıl ki duruşmada zorunlu haller dışında ayağa kalkan Avukata "neden ayağa kalktınız?" diye sorulmuyorsa, oturan Avukata da ayağa neden kalkmadığı sorulmamalıdır. Avukatların bu durumda, yasal zorunlu haller dışında, yargılamayı ayakta veya oturarak takip etmeleri ve savunmalarını rahatça yapabilmeleri iradeleri ölçüsünde kendi takdirlerindedir.

Konuya ilişkin detaylı bilgi için Türkiye Barolar Birliği'nin 2014'te kendi dergisinde yayımladığı "Duruşma Esnasında Ayağa Kalkma Meselesi" başlıklı bir makalesi de bulunmaktadır.' (hukukihaber.net)

İşte Ankara Barosu'nun kararı;


KAYNAK: http://www.hukukihaber.net