Ünlü davaların; Ergenekon, Şike davalarının ve Çarşı’nın avukatı Ali Rıza Dizdar adaletbiz’e yaptığı açıklamada bylock için;

“İndirme, bulundurma, kullanma kelimeleri Ceza hukukunda /Şeriatta/Engizisyonda suç değildir”

Uyuşturucu bulundurmak, kullanmak, sahte parayı kullanmak, kaçak elektrik, kaçak su kullanmak,  silah bulundurmak suçtur, ancak iletişim programlarını indirmek, kullanmak suç değildir.

Ceza hukukumuzda Bylock indirme, bulundurma diye bir suç yok; suç oluşturmayan indirme/bulundurma/kullanma kelimelerine ceza vermek Ceza Hukukunda /Şeriatta/Engizisyonda suç değilken suç olarak kabul edilmesinin izahı mümkün değildir. İnsanları hala teknik konuya yönlendirerek meşruluk oluşturmak cinayettir; hukukçunun temel görevi bunu vurgulamaktır” dedi.

Av. Rahmi Ofluoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Yargıtay 16 inci Ceza Dairesi FETÖ kararlarında ceza hukukumuz kusursuz suç olmaz ilkesini benimsemiştir, kast ve kusurun varlığı tespit edilemeden ceza verilemez demesi karşısında ağır ceza mahkemelerinin sırf bylock kullanmanın teknik verilerle tespitine dayalı olarak cezaya hükmetmeleri yerinde değildir.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi gerek ilk derece mahkemesi olarak verdiği 2015/3 Esas, 2017/3 karar sayılı dosyada ve temyiz mahkemesi olarak onama- bozma kararları verdiği dosyaların hiçbirinde tek başına bylocktan verdiği bir onama kararı bulunmamaktadır. Mor Beyin olayından sonra verdiği kararlarda daire içtihat değiştirmiş ve CGNAT ile HTS kayıtlarının karşılaştırılmasına ve Dijital Materyallerle ilgili raporun beklenmesi gerektiğine hükmetmiştir” değerlendirmesini yaptı.

adaletbiz.com