Antalya Barosu Yönetim Kurulu, Antalya'da Kaçakçılık ve Organize Müdürlüğü (KOM) şube ekipleri tarafından avukata şiddet uygulanıp, ters kelepçe takılmasına sert tepki gösterdi.
ADVERTISEMENT

Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, "Bir hukukçu olarak Antalya'da hukuk adına yapılan bu cinayetlerden utanıyorum." açıklamasında bulundu.

Stajlarını tamamlayan 7 avukatın sertifika töreninde konuşan Antalya Barosu Başkanı Bacanlı, KOM şube polislerinin avukatlara karşı daha önce de şiddet içeren tutumlar sergilediğini ifade etti. Gerekli mercilerle görüşmelerine rağmen bir düzelme görülmediğini aktaran Bacanlı, şunları kaydetti:

"Dün yine aynı şubeden arama yapmak isteyen polislere "arama kararı sorma küstahlığı" bir meslektaşımız, 8-9 polis tarafından yere yatırılıp kelepçelendi. Avukat soruşturma dosyalarına bakan savcıya bilgi verildiğinde polislere "siz bir tutanak tutun onu bana gönderin" diyor. Ne bir gözaltı talimatı var, ne de başka türlü bir talimat. O işin ilgilisi savcının talimatına rağmen 5 saat süreyle KOM şubede avukatın hürriyeti kısıtlanıyor."

Avukata ters kelepçe takan polislerin birden fazla olmaları ve kamu gücünü kullanmaları nedeniyle bunun cezasının 4 yıl hapis olduğuna değinen Bacanlı, "Buradaki tehdit, hakaret ve darp olayını saymıyorum bile. Antalya Valiliği'ne yazdık. "Bu polisler hakkında disiplin işlemi yapılsın ve açığa alınsınlar" diye soruşturma boyunca, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusuna bulunduk. Bu işle ilgili sosyal medyada da ilgililere ve yetkililere çağrıda bulunduk." dedi.

Bacanlı, Antalya Barosu Başkanı olarak, Antalya'nın idarecilerine, valisine, başsavcısına seslendiğini aktaran Bacanlı, "Antalya'yı eşkıyaya teslim edecek mi, etmeyecek mi?" diye sordu.

Baro olarak siyasi görüş, din, mezhep, ırk hiçbir şekilde ayrım yapmaksızın insanların hukukunu sağladıklarını dile getiren Bacanlı, "Bütün yurttaşlarımıza kapı açık. Kime kapalı; avukata o muameleyi yapanlara. Şimdi o ters kelepçeyle birilerine yaranmak için aman bilmem ne güzel yapmışsın, üstüne gitmişsin, aferin sana sırtın sıvazlatmak için bu muameleleri yapanlar yarın bir gün aynı şekilde aynı muameleye tabi tutulduklarında Antalya Barosu'nun kapısını çalmasın. Bu kadar net söylüyorum." diye konuştu.

Antalya Barosu Başkan ve Yönetim Kurulu olarak avukata ters kelepçe takılması ve şiddet uygulanmasının peşini bırakmayacaklarını hatırlatan Bacanlı, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün itibariyle KOM şubeden gelen CMK müdafi taleplerine yönelik görevlendirmeleri durdurduk. Sistemi kapattık. Oraya arkadaşlarımızı göndermeyeceğiz. Getirsinler yaptıkları soruşturmaları, avukatın orada can ve mal güvenliğini sağlayamayan adli makamlar huzurunda yapsın. Cumhuriyet savcısının huzurunda en azından adliyede güvenli bir ortam içerisinde kişi ve avukatların hakları kısıtlanmadan yasaklanmadan soruşturmalar yapılsın icra edilsin. Bu noktada gerçekten idarecilerin tavrını çok merak ediyorum. Her gün şikâyet ettiğimiz; koşar adım gidiyoruz karanlığa, polis devleti. Bakın bugün desteklediğimiz iktidarı sevebilirsiniz. Fakat hukuk farklı bir şey iktidara güne zamana göre değişen bir şey değil. Dün nasıl ki farklı soruşturmalarda farklı hukuksuzluklar yapıldıysa bugünde aynı şeyler uygulanıyor.

Biz avukat olarak kişilerin hak ve özgürlüklerini savunma noktasında yani şu yapılsa ne olur? Operasyon yapmışsın, arama kararını göster. Polis sizin, benim güvenliğim için var. Siz beni olur olmaz yerlerde zamanlarda gözaltına almak, kelepçelemek, evimize, işyerimize izinsiz girmek baskın yapmak, yasak delil toplamak için yok ki."

Yapılan konuşmaların ardından mesleğe başlayacak 7 avukat yemin ederek sertifikalarını aldı.

CİHAN

Antalya Barosu Başkanı: Hukuk Adına Yapılan Bu Cinayetlerden Utanıyorum