Hukuk danışmanlığı hizmeti sunan “ DoNotPay ” adlı chat botu artık ABD’nin tüm eyaletlerinde kullanılabiliyor. Daha önce New York, Seattle ve Birleşik Krallık’ta denenen chat botu, İngiliz girişimci Joshua Browder tarafından geliştirilmişti. İcadını “dünyanın ilk robot avukatı olarak tanımlayan Browder, chat botunun bugüne dek 375 bin adet hatalı park cezasının ödenmesini engellediğini söylüyor.
Stanford Üniversitesi öğrencisi Browder chat botunun devletten tepki görme ihtimali bulunduğunu, ancak kendisini asıl endişelendiren konunun avukatlarla rekabet etmek olduğunu ifade ediyor. “Hukuk endüstrisi 200 milyar Dolar’lık bir endüstri ancak benim amacım hukuku ücretsiz hale getirmek” diyen Browder “Bazı büyük hukuk büroları bu durumdan hoşnut olmayacaktır.” şeklinde konuştu.
Devlete de yardımcı olabilir
Browder bu chat botunun ayrıca kolay anlaşılabilir dilekçelerle itiraz ettiğini, bu sayede itiraz dilekçelerini okumak için vakit harcayan devlet çalışanlarının işlerinin kolaylaştığını belirterek, DoNotPay sayesinde devletin de kazançlı çıkacağını ifade ediyor.
Browder DoNotPay’in çalışma sistemini hızlandırmak için, kullanıcıların park cezalarının görsellerini kolayca sürükleyip bırakabilmesini sağlayan bir sistem geliştirdi. Daha sonra gönüllü avukatlar ile birlikte çalışarak uygulamanın yasalara uyumlu olmasını sağladı. Chat botunun farklı eyaletlerin yasalarına uyum sağlaması için de avukatlar ve bölgedeki yardım kuruluşlarından destek alındı. Böylece her bölgeye özel yerel botlar oluşturuldu.
Chat botuna “Haksız bir park cezası aldım” yazabilir, bir havayolu şirketinden yasal tazminat talep edebilir ya da ayrımcılığa maruz kaldığınızı söyleyebilirsiniz. Toplamda bin farklı kategoride kullanıcılara yardımcı olabilen chat botu, sadece uygun anahtar kelimeler kullanıldığında bu hizmetleri sunuyor. Yetersiz kaldığı noktalarda ise kullanıcıları Google’a yönlendiriyor.
  

 

Kaynak: Dunyahalleri