Son dönemde yaşananlar sebebiyle Türkiye'nin hukuk devleti olup olmadığı konusunda kafasında soru işaretleri olduğunu üzülerek ifade eden çiçeği burnunda hukukçu, "Belki çok düzeltilmesi gereken hukuksal hatalar, kusurlar var. Bana ne düşer, bu yaştan sonra ne yapabilirim bilemiyorum ama stajımı yanında yaptığım avukatımın teşvikiyle bir şeylerin mücadelesini yapabilirim. Ölene kadar da mücadele etmek şart. En azından çok mağdur insanın davasını alıp bir ücret almadan ona yardımcı olmak, maddi bir çıkar beklemeden sırf hukuk mücadelesi adına bir şeyler yapmak isterim." dedi.

İzmir Barosu'nda stajını tamamlayan 64 genç hukukçu, yemin edip cübbe giyerek avukatlık ruhsatlarını aldı. İzmir Sanat'ta düzenlenen törene, avukatlar ve yakınları katıldı.

Törenin en dikkat çeken ismi, yarım asır önce üniversite hayatına başlayan ancak evlilik sebebiyle iki kez hukuk eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan 70 yaşındaki Meral Köse oldu. MHP eski Erzurum Milletvekili İsmail Köse'nin eşi olan Meral Köse, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Sınıf arkadaşı olan İsmail Köse ile 3. sınıfta evlenmeye karar verdiler. Meral Köse, evlilik sebebiyle eğitimine ara vermek zorunda kaldı. İçindeki okuma azmi bitmeyen Köse, 2002 yılında aftan faydalanarak okuluna döndü ancak bu kez başörtüsü sebebiyle sınavlara sokulmayınca bir kez daha ara vermek zorunda kaldı. 2012 yılında yine daha aftan yararlanan Köse, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu. İzmir'de yaşadığı için de Dokuz Eylül Üniversitesi'ne nakil yaptırdı. 1963 yılında girdiği fakülteden yarım asır sonra mezun olarak diplomasını aldı.

Av. Mehmet Şener Özterzi'nin yanında stajını tamamlayan Köse, dün düzenlenen törenle yemin edip cübbe giyerek avukatlığa adım attı. Avukatlık ruhsatını, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan'ın elinden aldı. Törende en büyük destekçisi, kendisi gibi hukukçu ve siyasetçi olan MHP eski milletvekili Köse de eşini yalnız bırakmadı.

Bütün idealinin, evlilik münasebetiyle 19-20 yaşında yarım bıraktığı okulunu tamamlamak olduğunu ifade eden Meral Köse, "Üniversiteye 1963-64 yılında girmiştim. Eşimle aynı okuldaydık. Talebeyken nişanlandık, 3. sınıftayken evlendik. Sonra hayat şartları, İstanbul'dan ayrıldık. Eşim okulu devam etti, bitirdi. Ben sınavlara giremedim. Daha sonra Erzurum'a gittik, eşimin meslek hayatına atılması araya girdi, 50 yıla yakın bir ara. O zaman eşim müsaade etmedi. Tabii yaş ilerleyince eşim de bu sefer çok destek oldu, bana engel olduğuna çok pişman oldu. Velhasıl bitirdik, çalıştım, emek verdim, hocalarım da yardımcı oldu. Hepsinden Allah razı olsun." diyerek, kendisine destek olanlara teşekkür etti.

Diplomayı aldıktan sonra en büyük desteği, yanında stajını yaptığı Av. Özterzi'den gördüğünü ifade eden Köse, "Çok değerli avukatım Mehmet Bey ısrarla, 'Meral abla, büyük başarı. Bu yaşta bu okulu bitirdin, staj da yaptırıp sana avukatlık cübbesini giydireceğim.' dedi. Onu kıramadım, stajımı da tamamladım. Kısmet olursa ruhsatımı alıp avukatlık mesleğine girmiş olacağım. Mutluyum, azmin elinden bir şey kurtulmuyor. İlim, beşikten mezara kadar farz. İlmi seviyorum, öğrenmeyi çok seviyorum. Zevkle okudum, okulumu bitirdim, çok mutluyum." şeklinde konuştu.

Okulu bıraktığını ancak hayatı boyunca okumaya devam ettiğini belirten Köse, gençlere severek okumalarını, tek yönlü okumamalarını, saplantılı olmamalarını, araştırmacı olmalarını tavsiye etti.