Artık herkes kabul ediyor ki, 17 Aralık 2013, Cumhuriyet tarihinin milat noktalarından biridir! O gün yıllarca emniyet ve yargı teşkilatına sinsice sızan paralel örgüt, ‘militan’ haline dönüştürdüğü polisler eliyle meşru iktidara darbe girişiminde bulunmuştu.

O tarihten sonra paralel çeteye karşı başlayan amansız mücadele özellikle polis teşkilatındaki örgütlenmeye ciddi darbe vurdu. 
Diğer kumpas davalarıyla birlikte 17/25 Aralık darbe girişiminde aktif rol oynayan Ali Fuat Yılmazer, Yakup Saygılı, Yurt Atayün gibi çok sayıda ‘paralel’ aktör şimdi hakim karşısında bu faaliyetlerinin hesabını veriyor. 
Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun son kararları, polisteki mücadelenin geldiği nokta konusunda dikkat çekici bir tabloyu gözler önüne seriyor... Son 3 yılda terfi ettirilmedikleri için dava açan 628 personelin durumunun görüşüldüğü toplantıda 121 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 194 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 147 emniyet amiri olmak üzere 462 personele tenzilirütbe uygulandı, 2 birinci sınıf emniyet müdürü ise kadrosuzluktan emekliye sevk edildi. 
Peki bu yapılanlar yeterli mi? Tabii ki değil! 
Pes etmeyen ve fırsat kollayan örgütle ilgili çalışmalarını sürdüren istihbarat birimleri, emniyette bu temizliği o dönem öngören paralel çetenin lider kadrosunun, askeriye içinde güçlenmek için adımlar atmaya başladığını tespit etti.

YİNE AYNI TAKTİK

Elde edilen bilgilere göre bizzat Pensilvanya’daki örgüt liderinin talimatıyla, paralel yapının okullarında özel olarak yetiştirilmiş isimlere ‘astsubay olun’ emri verildi. Bu çerçevede 2 bin avukat, mesleklerinden feragat ederek astsubaylık sınavlarına girdi ve kazananlar astsubay olarak göreve başladı. 
Bu yöntem paralel örgüt için şaşırılacak bir durum değil... 
Daha önce AKŞAM’da manşet yapmıştık... Kaynak Holding’in bünyesinde sigortalı olarak çalışan iki isim, istifa ettirilerek polis okuluna sokulmuş, sonra da usüllere aykırı olarak kritik şubelere atanmıştı. Hatta 17/25 Aralık darbe girişimine ilişkin telefon dinlemelerine göre, o dönem bu iki isim aktif olarak rol almıştı. 
Astsubaylık ‘seferberlik emri’ne geri dönecek olursak... Bu bilgiler ışığında ağustos ayında yapılacak olan Yüksek Askeri Şura, paralel örgütle mücadele konusunda daha da kritik önem kazandı. 
Yaşayıp göreceğiz...

Akşam Gazetesi

Murat Kelkitlioğlu