Ankara Barosunda pazar günü başkanlık seçimi yapılacak. Yaklaşık 13 bin avukatın baro başkanını seçmek için sandık başına gitmesi bekleniyor.

Ankara Barosu 64. Olağan Genel Kurulu, 8-9 Ekim'de Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilecek. İki gün sürmesi planlanan olağan kongrenin ilk gününde baro yönetim kurulu faaliyetleri ve Ankara Barosu Avukatları Yardımlaşma Sandığının hesapları incelenecek. İkinci gün ise başkanlık seçimi ve alt kurulların seçimleri yapılacak.

Kurulda çoğunluk sağlanamadığı takdirde bir hafta sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Cemil Birsel Konferans Salonu'nda seçimler gerçekleştirilecek.

- Canduran yeniden aday

Ankara Barosu başkanlığı için 6 avukat adaylığını açıkladı. Adaylar arasında 2 yıldır başkanlık görevini yürüten Hakan Canduran da bulunuyor. Canduran, Demokratik Sol Avukatlar Grubu adına yeniden başkanlığa aday olacak. Canduran’ın gelecek döneme ait projelerinden öne çıkanlar arasında Avukatlık Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, taşınmaz malların satışında avukat bulundurulması, mesleğe yeni adım atan avukatlar için ilk büro, avukatlık akademisi ile mirasçılık belgesi verilmesinde avukatlara da yetki tanınması yer alıyor.

Canduran’ın yanı sıra Baroda Birlik Grubu adına Cem Şahin, Milliyetçi Avukatlar adına Fazıl Çağrı Kuş, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Nuray Özdoğan, Savunma Hareketi adına Gökçe Bolat ve bağımsız aday Ali Selek diğer adaylar.

- "Barolara ideolojik fanatizm girmiştir"

Baroda Birlik Grubu adına seçimlere katılacak Cem Şahin, mesleğe ilişkin problemler olduğunu kaydetti. Şahin, bu problemlerin çözülememesini "barolara ideolojik fanatizm girmiştir" sözleriyle eleştirdi. Şahin, Baroda Birlik grubu olarak siyasi söylemlerden uzak olduklarını ve avukatlık mesleğini temel aldıklarını belirterek seçimlerde bütün avukatların desteğini beklediğini ifade etti. 

Şahin, baro başkanı seçilmesi halinde mesleğe yeni başlayan avukatlara vergi indirimi, KOSGEB desteği gibi projeleri hayata geçirmek istediğini vurguladı. Stajyer avukatlara ücret verilmesi konusunda da yasal bir zemin oluşturulması gerektiğini savunan Şahin, hakim ve savcı ihtiyacının tecrübe edinmiş avukatlar arsından yapılmasının hukuk sistemi için kazanımlar sağlayacağını vurguladı.

- "Avukatlık Kanunu yeniden düzenlenmeli"

Milliyetçi Avukatlar Grubu adına seçimlere girecek Fazıl Çağrı Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avukatlık Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Kuş, genç avukatların sorunları olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Mesleğimizin geleceğini emanet edeceğimiz genç meslektaşlarımızın karşılaştıkları sorunları biliyoruz ve bunları mutlaka çözüme kavuşturacağız. Ayrıca Avukatlık Kanunu’nun günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesi de kaçınılmazdır. Bunun için de hep birlikte mücadele edeceğiz. Ankara Barosunu ve mesleğimizi hak ettiği yere taşımak için elimizi değil gövdemizi taşın altına koymaya hazırız. Mesleğin sorunlarına vakıf, vizyonu olan kadromuzla Ankara Barosunu temsili ve meslektaşlarımızın sorunlarının çözümü için el ele mücadele edeceğiz."

- Yüzde 50 kadın kotası

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu adıyla ilk defa baro başkanlık seçimlerine katıldıklarını belirten Nuray Özdoğan, mevcut yönetime dair itiraz ettikleri konular olduğunu söyledi. Özdoğan, kadın avukatları ön planda tuttuklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Demokratik hukuk devletinin yeniden inşası için baroların daha aktif rol alması gerektiğini düşünüyoruz. Anayasal zeminin temelinde hukuk zemini temelinde bir yönetim iddiasıyla geliyoruz. Oldukça geniş bir kadın avukat grubuyla seçimlere giriyoruz. Yüzde 50 kota uyguladık. Türkiye’deki 79 barodan sadece 6 tanesinin başkanı kadın. Ankara Barosu 1924’te kurulmuş tarihinde bir kere kadın başkan seçilmiş. Meslektaşlarımıza sunduğumuz, kadının sözünün daha güçlü söyleneceği, avukatın ve savunmanın saygınlığını artıracak yeni araçlar geliştirecek bir yönetim modeli."

- Engelli avukatlara pozitif ayrımcılık

Savunma Hareketi Grubu adına seçimlere hazırlanan Gökçe Bolat, genç ve dinamik bir ekip olduklarını belirterek, "Sorunları birlikte çözmek için savunmayı büyütelim" sloganıyla seçime katıldıklarını söyledi. Ankara Barosunun Türkiye çapında büyük öneme sahip bir meslek örgütlenmesi olduğunu dile getiren Bolat, "Ankara Barosunun sessiz sedasız rutini götüren bir kurum olmak dışında hukukun üstünlüğünü sağlamak gibi bir görevi var. Bu görevin yeterince yerine getirilip getirilmediği konusunda tereddütlerimiz var. Hızlı refleks gösteren bir baro görmek istiyoruz." dedi.

Meslektaşlarının sorunlarına daha fazla eğilen bir anlayışı benimseyeceklerini ifade eden Bolat, seçimleri kazanmaları halinde ücretli çalışan avukatlara ve engelli avukatlara pozitif ayrımcılık yapacaklarını sözlerine ekledi. 

- "Projelerimizi hazırladık"

Diğer bir aday Ali Selek ise kürsünün her yanında çalıştığını, bilirkişilik ve hocalık da yaptığını söyleyerek, mesleki problemleri çok iyi bildiğini belirtti. 

Selek, "Özellikle genç meslektaşlarımızın iş alanlarının artırılması, adil bir ücretle çalışmalarının sağlanması, avukatlık mesleğine ve avukatların şahsına yönelik saldırıların engellenmesi, varsa sonuna kadar takip edilmesi, vekalet ücretine ilişkin uyuşmazlıklarda avukatın yanında yer alınması gibi pek çok konuya ilişkin olarak projelerimizi hazırladık, ihtiyacımız olan tek şey baromuz mensuplarının bize verecekleri yetki ve devamında da desteklerini esirgememeleri." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı