Oya Armutçu / HÜRRİYET
Sıhhiye’deki adliye binasını bilmeyen yoktur. 

Dava açmak için ya da adli sicil kaydı almak için yolunuz en az bir kere düşmüştür. Ama şu günlerde dava açacaksınız adliyeye gitmeden önce “hangi mahkeme gidiyorum” diye bakmanız gerekiyor. Neden mi? Çünkü adliye binasına artık sığamıyor. Ek binalara bölündü. Şimdi yeniden bölünmeye ve bir kez daha taşınmaya hazırlanıyor. 

Önce Ankara Adliyesi’ndeki icra mahkemeleri ve icra müdürlükleri “fiziki yetersizlik” gerekçe gösterilerek Yenimahalle’ye, iş ve ticaret mahkemeleri Balgat’ta taşındı. Şimdi de Ankara Merkez Adliyesi’ndeki tüketici, asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin, yeni kurulacak ağır ceza mahkemelerine yer açmak için Dışkapı’ya taşınması kararı alındı. Taşınma gerçekleştiğinde Ankara Adliyesi üçüncü kez bölünmüş olacak. Fikri ve sınai haklar mahkemelerinin zaten ayrı binada hizmet verdiğini dikkate alınca Ankara Adliyesi şu anda dörde bölünmüş durumda. 

Bu işten şikayetçi olan başta vatandaş sonra da avukatlar. Avukatlar, mahkemelerin farklı yerlerde bulunmasının işlerini zorlaştırdığı artık rutin duruşmalarına bile yetişemediklerini belirterek, son taşınma kararına ateş püskürüyorlar.

AVUKATLAR BÖLÜNMEYE KARŞI

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran’a sordum. Canduran, iki taşınmada olduğu gibi bu üçüncü taşınmaya da itiraz ettiklerini söyledi. Başkan Canduran yaşanan sıkıntıyı ve itiraz gerekçelerini bakın şöyle anlattı:

“İş ve ticaret mahkemelerini geçen yıl adliye olarak hizmet vermeye uygun olmayan Balgat’taki bir binaya taşıdılar. Ankara Barosu olarak, taşınma kararını duyar duymaz harekete geçtik. Taşınmaya karşı imza kampanyası başlattık. Binlerce avukat imza attı. Taşınmayı engelleyebilmek için dava açtık. Adliye’de koridor yürüyüşü ve basın açıklamaları yaptık; dönemin Adalet Bakanı’nı, adalet ve yargı bürokrasisini ziyaret edip yanlış yaptıklarını anlattık. Ama bizi dinlemediler.

GARABET BİNA

İş ve ticaret mahkemeleri, bir yıldır Başkent’e yakışmayan o garabet binada adalet dağıtmaya çalışıyor. Vatandaşlar ve avukatlar, o binaya ulaşmakta güçlük çekiyor. Mahkeme salonlarından asansörlerine, otoparkından güvenliğine kadar her şeyi yetersiz. Altında bir sucuk restoranı var. Balgat’taki ek adliye binası, artık ‘İkbal Adliyesi’ adıyla anılıyor. Üstelik o binaya aylık 370 bin lira kira ödüyorlar.

ÜÇÜNCÜ BİNA DA YURT BİNASI

Şimdi de tüketici, asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerini Dışkapı’da yurt olarak inşa edilen başka bir binaya taşımaya hazırlandıklarını öğrendik. Ankara Barosu olarak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’i ziyaret edip itirazlarımızı ilettik. Adliye’de FETÖ/PDY soruşturmalarına ayrılan birimlerin başka bir binaya taşınması halinde Merkez Adliye Binası’nın yeterli olabileceğini söyledik. Aksi halde Merkez Adliye’deki hukuk mahkemelerinin, Balgat Ek Hizmet Binası’nda bulunan iş ve ticaret mahkemeleriyle birlikte kamu kuruluşlarından boşalan şehir merkezindeki bir binaya taşınmasını önerdik. Konuyu tekrar gözden geçireceklerini söylediler.

VATANDAŞ DA BİZ DE GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ

Fikri ve sınai haklar mahkemelerinin de ayrı binada hizmet verdiğini dikkate alırsak Ankara Adliyesi hali hazırda dörde bölünmüş durumda. Bu taşınma gerçekleşirse adalet, Türkiye’nin başkentinde birbirinden kopuk beş ayrı binada hizmet vermeye başlayacak. Vatandaşlar ve onları mahkeme salonlarında temsil eden biz avukatlar, adalete erişmekte zaten güçlük çekiyoruz. Ama bu taşınma gerçekleşirse bırakın adaleti, adliyeye erişmek bile neredeyse imkansız hale gelecek.

VATANDAŞLARIMIZI TAVIR ALMAYA DAVET EDİYORUZ

İcrada, iş, ticaret fikri ve sınai haklar mahkemelerinde dosyası bulunan vatandaşlar ve avukatları, zaten kentin dört bir yanına dağılmış bu binaları her gün kapı kapı gezmek zorunda. Tüketici, asliye ve sulh hukuk mahkemeleri de taşınırsa bu kapılara bir yenisi daha eklenecek. Ankara Barosu olarak, tüm hemşehrilerimizi bu taşınmaya karşı tavır almaya davet ediyoruz.

ADALET BÖLÜNEREK NE ÇOĞALIR NE DE HIZLANIR

Adalet, bölünerek ne çoğalır ne de hızlanır. Bilakis yavaşlar ve azalır. Yapılması gereken, Adliye’deki mahkemeleri parti parti ek binalara taşımak değil, bir an önce Başkent’e yakışır, tüm mahkemeleri tek çatı altına toplayacak ve herkesin kolayca ulaşabileceği yeni bir adliye inşa etmektir.”

Kaynak: Haber Kaynağı