ANKARA BAROSU’NDAN TRT’NİN HAKARET BELGESELİNE SUÇ DUYURUSU VE ŞİKAYET
10 Temmuz 2015 Cuma günü TRT Türk’te ekrana gelen Kendi Gökkubbemiz isimli belgeselde, Osman Yüksel Serdengeçti’nin Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularına hakaret içeren Samsun konuşmasına yer verilmişti.

Serdengeçti’nin kendi sesinden yayınlanan konuşmada, “Onlar kendilerini yarı ilah sanıyorlardı. Yapanlar onlardı; yaratanlar onlardı. Partilerinden bahsederken ‘şerefli partimiz’ diyorlardı. On yılda on beş milyon genç yaratmışlardı. O kadar ileri fikirli, o kadar ileriye gidiyorlardı ki 400 yıllık mesafeyi 20 yıla sığdırmışlardır. Herşey onlarla başlıyordu. Şanlarla şereflerle dolu koskoca Türk tarihi istibdat, kapkara ortaçağdı. Tam 27 yıl tanrılar gibi konuştular. Firavunlar gibi saltanat sürdüler. Yediler, içtiler, kustular. Hususi vagonlar, yatlar… Sürgün ettikleri padişahların saraylarında şahane hayatlar, zevk eğlence alemleri, vur patlasın çal oynasın, her gün bayram, her gün seyran… Altta kalanın canı çıksın… Halkı ve köylüyü, ‘efendimiz sensin’ diye diye soydular” cümleleri dikkat çekmişti.

Ankara Barosu Başkanlığı, kamuoyunda infial yaratan belgeselle ilgili suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan suç duyuru dilekçesinde, Serdengeçti’nin bu konuşmasını içeren Kendi Gökkubbemiz belgeselini yayınlayan TRT’nin, Anayasa, 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun, 2954 Sayılı Radyo ve Televizyon Kanunu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) açıkça ihlal ettiği vurgulandı.

Dilekçede, TRT Genel Müdürü Şenol Göka ve söz konusu belgeselin yayınından sorumlu olanlar hakkında, TCK’nın 300 ve 301. maddelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle kamu davası açılması talep edildi.

Ankara Barosu Başkanlığı, belgeseli yayınlayan TRT’yi, RTÜK’e de şikayet etti. Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran’ın imzasını taşıyan şikayet dilekçesinde, TRT’nin söz konusu belgeseli yayınlayarak 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te sayılan yayın ilkelerini ihlal ettiği belirtildi ve gereğinin yapılması istendi.


ankarabarosu.org.tr