AYM, bireysel başvuru yoluyla yapılan talepte yerel mahkemenin, Yüksek mahkemenin yerleşik kararlarına aykırı ve de kanunların yorumlanmasında, hukuk kurallarının yanlış yorumlanması hukukun öngörülemez hale getiriyor ise anayasal hakkın ihlali sayıp ihlal kararı verdi.

Böylelikle yüksek mahkemelerin yerleşik içtihatlarına da aykırı olarak bariz bir şekilde hatalı kararlar verilmiş ise bireysel başvuru yolu ile bu hukuka aykırılığın giderilebileceği anlaşıldı.


Peki belirlilik ilkesi nedir? "Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan hukuk devletinin temel ilkelerinden biri "belirlilik"tir. Bu ilkeye göre, yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olması, ayrıca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu birtakım güvenceler içermesi gereklidir. Belirlilik ilkesi hukuksal güvenlikle bağlantılı olup, birey, belirli bir kesinlik içinde, hangi somut eylem ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun bağlandığını, bunların idareye hangi müdahale yetkisini doğurduğunu, kanundan öğrenebilme imkânına sahip olmalıdır. Birey, ancak bu durumda kendisine düşen yükümlülükleri öngörüp davranışlarını düzenleyebilir. Hukuk güvenliği, kuralların öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm eylem ve işlemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de kanuni düzenlemelerde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçınmasını gerekli kılar



İLGİLİ KARAR OKUMAK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2 ... 612-17.pdf


WWW.KARARARA.COM