Arslan, yargı bağımsızlığına vurgu yaparak “Yargının siyasallaşması hukuk devletinin, siyasetin yargısallaşması demokrasinin sonu olur.” demişti. Haberler ise ‘AYM Başkanı'ndan kuvvetler ayrılığı vurgusu: Yargının siyasallaşması hukukun devletinin  sonu olur' başlığıyla çıkmıştı.

İstanbul Adliyesi Basın Savcısı Umut Tepe tarafından başlatılan soruşturmada, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın kuruluş yıldönümü törendeki konuşmasını haberleştiren Zaman Gazetesi yargı muhabiri suçlandı. Gerekçesi ise, “Haber içeriğinde adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun işlendiği düşünce ve iddiasıyla ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçundan soruşturma başlatılması” ifadesiyle tutanağa geçirildi. Soruşturma, yetkisizlik kararı verilerek Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Anayasa Mahkemesi'nin 53. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Başkan Zühtü Arslan, yargı bağımsızlığının altını çizerken, “Yargının kurumsal anlamda siyasal organların etkisi altında kalması büyük bir tehlikedir. Yargının siyasallaşması hukuk devletinin sonu olur. Yargının siyasallaşması ve siyasetin yargısallaşması demokratik hukuk devleti için de aynı ölçüde tehlikelidir.” demişti. Arslan'ın konuşması bütün yazılı ve görsel medya organlarında haber olarak yer aldı. Ancak, İstanbul Basın Savcısı Umut Tepe, Zaman Yargı Muhabiri İzzettin Çiçek hakkında, Arslan'ın konuşmasından oluşan haberiyle adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçundan soruşturma başlattı. Savcı, böylece dolaylı olarak AYM Başkanı'nın sözlerini denetleme yetkisini kendisinde bulmuş oldu.

Savcı Tepe, Arslan'ın konuşmasının yer aldığı haberin yanı sıra muhabir İzzettin Çiçek'in, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın reddihakim ve tahliye taleplerini karara bağlayan İstanbul hakimleri Mustafa Başer ve Metin Özçelik'in ihracına ilişkin ‘Saray hukuku' başlıklı haberiyle ilgili de tutanak tuttu. Soruşturmada dava açılması ve muhabire ceza verilmesi durumunda dava dosyası bireysel başvuruyla AYM'ye kadar gidebilecek. Bunun gerçekleşmesi halinde, AYM Başkanı Arslan'ın kendi sözleriyle ilgili davada hüküm vermesi gündeme gelecek.

Zaman